Započeto

Povećanje budžeta koje će omogućiti ulaganje u odbrambene kapacitete BiH

Partije: DF | Oblasti: Pravna država

Opremanjem Oružanih snaga, edukacijom starješinskog sastava te jačanjem međunarodne saradnje, povjerenja i partnerskog odnosa, koji ćemo omogućiti kroz učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, pomoći Civilnoj zaštiti kada to bude potrebno, učešćem u zajedničkim vježbama sa NATO snagama, od Oružanih snaga BiH stvorit ćemo organizacijsku cjelinu kojoj se vjeruje. U tom kontekstu opredjeljni smo za povećanje budžeta koja će omogućiti ualaganje u obrambene kapacitete BiH.

Obrazloženje

U toku prve dvije godine rada Vijeće ministara BiH zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program 2018

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su 18. i 19. novembra 2020. godine na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja se realizirala na poligonima za obuku OS BiH – Glamoč i Manjača.

“Bilateralna vježba” će omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OS BiH. Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva (2) aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Ministarstvo odbrane BiH, 18.11.2020.

Kako je pojašnjeno, cilj vježbe je bio da Oružane snage BiH kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) “unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe. Ovim bi Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziraju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i zrakoplovne podrške”.

U 2021. godini, na teritoriji Bosne i Hercegovine održane su vojne vježbe “Brzi odgovor 21” i “Kombinovani napor 21”. Vježba “Brzi odgovor 21” održana je u maju 2021. godine zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, dok je vježba “Kombinovani napor 21”, u kojoj je sudjelovalo više od 1000 pripadnika Oružanih snaga BiH, održana u septembru. Pripadnici Oružanih snaga BiH također su učestvovali u međunarodnoj vježbi „Combined Resolve XV“, koja je realizirana od 4. februara do 5. marta 2021. godine u Hohenfelsu, Saveznoj Republici Njemačkoj.

Vijeće ministara BiH na svojoj 1. sjednici, održanoj 30.12.2020. godine donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Sredstva u iznosu 1.374.800 KM bit će obezbijeđena prestruktuiranjem budžetskih sredstava iz 2019. godine. Novi helikopteri tipa Bell Huey II za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) dopremljeni su u decembru 2021. godine, iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Saopćenje, Ministarstvo odbrane BiH, 4.12.2021

Na 3. sjednici Vijeća ministara BiH održano 30.01.2020. godine, VM utvrdilo je Prijedlog sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u cilju pružanja usluga u zračnom prometu u skladu sa zakonodavstvom Jedinstvenog evropskog neba. Cilj ovog sporazuma je rješavanje pravnih i institucionalnih aspekata delegiranja odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu.

Na 40. vanrednoj sjednici, održanoj 31.12.2020. godine, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sa periodom realizacije 2016.- 2018. godine, čime je produžen je rok za provođenje ovog projekta do 2022. godine. 

Sredstva u iznosu 3,3 miliona KM bit će obezbijeđena prestrukturiranjem budžetskih sredstava iz  2020. godine, dok će 5.844.000 KM biti obezbijeđeno iz budžeta institucija BiH u periodu 2021. – 2022. godine, do kada će se provoditi ovaj projekt.

Saopćenje, Vijeće ministara BiH, 31.12.2020.

Na sjednici održanoj 23.6.2021. godine, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u području odbrane između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar. Ministarstvo odbrane BiH je zaduženo da Prijedlog osnova uputi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Sporazuma imenuje ministra odbrane BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!