Započeto

Povećanje budžeta koje će omogućiti ulaganje u odbrambene kapacitete BiH

Partije: DF | Oblasti: Pravna država

Opremanjem Oružanih snaga, edukacijom starješinskog sastava te jačanjem međunarodne saradnje, povjerenja i partnerskog odnosa, koji ćemo omogućiti kroz učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, pomoći Civilnoj zaštiti kada to bude potrebno, učešćem u zajedničkim vježbama sa NATO snagama, od Oružanih snaga BiH stvorit ćemo organizacijsku cjelinu kojoj se vjeruje. U tom kontekstu opredjeljni smo za povećanje budžeta koja će omogućiti ualaganje u obrambene kapacitete BiH.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata Vijeće ministara BiH započelo je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program 2018

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su 18. i 19. novembra 2020. godine na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja se realizirala na poligonima za obuku OS BiH – Glamoč i Manjača.

“Bilateralna vježba” će omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OS BiH. Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva (2) aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Ministarstvo odbrane BiH, 18.11.2020.

Kako je pojašnjeno, cilj vježbe je bio da Oružane snage BiH kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) “unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe. Ovim bi Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziraju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i zrakoplovne podrške”.

Vijeće ministara BiH na svojoj 1. sjednici, održanoj 30.12.2020. godine donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Sredstva u iznosu 1.374.800 KM bit će obezbijeđena prestruktuiranjem budžetskih sredstava iz 2019. godine.

Na 3. sjednici Vijeća ministara BiH održano 30.01.2020. godine, VM utvrdilo je Prijedlog sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u cilju pružanja usluga u zračnom prometu u skladu sa zakonodavstvom Jedinstvenog evropskog neba. Cilj ovog sporazuma je rješavanje pravnih i institucionalnih aspekata delegiranja odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!