U progresu

Povećanje broja kanti i kontenjera

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za postavljanje dovoljnih količina kanti za smeće i kontejnera na području Općine Novo Sarajevo.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića rađene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, na parkingu između Elektrotehničkog  fakulteta i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, sredinom septembra 2021. godine postavljena su četiri zvonasta kontejnera za miješani otpad, za plastičnu, staklenu i papirnu ambalažu.

Na lokalitetu spomen-parka Vraca, u novembru 2021. godine izvršeni su priprema i iskop zemljišta za montažu parkovskog mobilijara, odnosno klupa ili korpi i zaštitnih stubića.


Iz Općine Novo Sarajevo za Istinomjer su kazali da su u 2021. godini nabavili 22 zvona namjenjena za selektivno prikupljanje otpada.


U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu ukupno su za upravljanje otpadom namijenjena sljedeća sredstva:

  • grant KJKP RAD za kupovinu vozila za prikupljanje i odvoz otpada u iznosu 100.000 KM.
  • grant KJKP RAD za kupovinu kanti za dvolinijsko prikupljanje otpada u iznosu 130.000 KM
  • Nabavka reciklomata u iznosu 20.000 KM i
  • Izrada plana upravljanja otpadom u iznosu od 32.800 KM.

U budžetu za 2024. godinu planiran je iznos od 100.000 KM za grant KJKP RAD za kupovinu vozila, za kupovinu kanti za dvolinijsko prikupljanje otpada planirano je 200.000 KM, a 25.000 KM za nabavku reciklomata.

U toku 2023. godine, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 120.000 KM za održavanje higijene oko spomen-obilježja, fontana i javnih česmi te uklanjanje divljih i nelegalnih deponija na području Novog Sarajeva.

Općina Novo Sarajevo je 2023. godine s izdvojenih 100.000 KM sufinansirala kupovinu još jednog namjenskog vozila – kipera za pražnjenje kanti za dvolinijski sistem prikupljanja otpada u padinskim naseljima Novog Sarajeva. Kupovinu namjenskog vozila Općina Novo Sarajevo podržala je i 2022. godine s 200.000 KM.

U martu 2023. godine počela je podjela kompostera građanima/kama koji su se prijavili na javni poziv u okviru projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevu”, kojeg implementira međunarodna organizacija People in Need u BiH zajedno s partnerima KJKP Rad i Dekonta, a finansira Vlada Republike Češke. Komposteri su podijeljeni i građanima/kama s područja općine Novo Sarajevo.

Na području općine Novo Sarajevo, u skladu s distribucionim planom KJKP Rad, odabrano je 68 lokacija za zelene otoke, uglavnom u okviru postojećih niša, a neki postojeći kontejneri za odvojeno prikupljanje zamjenili bi se ovim novim doniranim. U Ulici paromlinska otvoreno je i prvo reciklažno dvorište u saradnji s KJKP Rad. Kontejneri su postavljeni u ljeto 2023. godine.

U junu 2023. godine, kako bi se pravilno zbrinuo električni i elektronski otpad, na teritoriji općine Novo Sarajevo postavljen je osmi kontejner za ovu vrstu otpada na adresi Trg heroja na broju 18. Istog mjeseca postavljena su ukupno 22 zvona kapaciteta od 2.500 do 3.750 litara na lokacijama gdje su bili klasični i dotrajali kontejneri, bez izgrađenih natkrivenih niša.

Navedeni radovi izvedeni su u skladu s Elaboratom o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka za Općinu Novo Sarajevo, a uz saglasnost KJKP Rad. Za nabavku zvona, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 80.000 KM, a izvođač radova je firma “Babel” d.o.o. Sarajevo.

U julu 2023. godine nabavljene su kante za dvolinijski sistem prikupljanja otpada, koje su podijeljene za 1.300 domaćinstava u naseljima Pofalići i Velešići, što ujedno predstavlja i nastavak realizacije ove aktivnosti, u okviru koje je prošle godine domaćinstvima u naselju Hrasno podijeljeno 360 kompleta kanti.


Krajem aprila 2024. godine s KJKP Rad potpisan je Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji kupovine kanti za dvolinijsko prikupljanje otpada na području Novog Sarajeva. 

Planirani iznos za ovu namjenu je 200.000 KM grant-sredstava, a nakon provedenog postupka javnih nabavki, bit će izvršena raspodjela i u padinskim dijelovima MZ Velešići, Pofalići I, Pofalići II i Dolac. U obzir će biti uzeto 1.913 evidentiranih domaćinstava.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!