Neispunjeno

Povećanje akciza na visokotarifnu robu i luksuz

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Nedostatak javnih prihoda (neutralni karakter smanjenja nameta privredi) zbog smanjenja direktnih poreza može se izvršiti mjerama koje predlažemo, kao što je povećanje akciza na visokotarifnu robu i luksuz.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

Delegati/kinje Doma naroda PSBiH usvojili su 15. juna 2022. godine Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Predstavnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu. Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana. Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje. S obzirom da se tekst zakona razlikuje, formirana je komisija koja će raditi na usuglašavanju teksta zakona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!