Započeto

Potpora razvoju socijalnog poduzetništva

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Socijalna politika

Prioritetne politike HDZ-a BiH odnosit će se na poboljšanje sustava razvoja socijalnog poduzetništva. (…)

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta pripremilo je Prednacrt zakona o društvenom poduzetništvu u Federaciji Bosne i Hercegovine u maju 2023. godine. 

Ovo ministarstvo organizovalo je javnu raspravu na navedeni Prednacrt od 15.11.2023. godine do 15.12.2023. godine.


Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 7.2.2023. godine, donio odluku o usvajanju Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023. Cilj ovog programa bio je poticanje najmanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem samostalne djelatnosti/privrednog društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u pokrenutim djelatnostima/društvima. Za njegovo provođenje planirana su sredstva u iznosu od 13 miliona KM. Radi se o aktivnosti koje je poduzela prethodna Vlada FBiH. 

U 2024. godini Federalni zavod za zapošljavanje realizuje dva programa sufinansiranja zapošljavanja i to: Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2024” i “Program Start up – Druga prilika 2024”.


U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu 17.7.2023. godine je, u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, upriličeno potpisivanje i dodjela ugovora za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM. Riječ je o podršci projektima koje resorno ministarstvo, nakon provedenog Javnog poziva, finansira putem programa “Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika”. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja, a ugovore sa korisnicima/cama potpisao je ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.


Prema informacijama koje je Istinomjer dobio od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, navedeno je da Ministarstvo na godišnjem nivou pomaže start-up kompanije kroz dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme neophodne za uspješan početak poslovanja. Unazad nekoliko godina iz Budžeta Federacije BiH se redovno izdvaja oko 1 milion KM za Početnike u biznisu kako bi uspješno pokrenule i održale vlastite biznise. U 2023. godini će biti dodijeljeno, kako je navedeno za Istinomjer, cirka 1.100.000,00 KM za 165 novoosnovanih subjekata male privrede.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!