Započeto

Potpomaganje stambenog zbrinjavanja građana

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za potpomaganje stambenog zbrinjavanja sugrađanki i sugrađana u stanju stambenih potreba.

Izvor: Hasan Tanović program

Krajem juna 2023. godine Općina Novo Sarajevo objavila je Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. U saopćenu je navedeno da svi mladi koji ispune uslove dobit će do 1.000 KM novčane podrške, u zavisnosti od visine poreza koji su platili. Konačnu rang listu za ostvarivanje navedenog prava Općina je donijela 31.10.2023. godine te su pravo na ovu vrstu pomoći ostvarile 57 prijavljenih osoba. 

Općina Novo Sarajevo je krajem juna 2021. godine raspisala je Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Građani su pozvani da se jave na javni poziv kako bi ostvarili pravo na dodjelu novčanih sredstava za subvencioniranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina (starogradnja) ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost (novogradnja), prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo. Informaciju o konačnoj listi korisnika koji su ostvarili navedeno pravo u 2021. godini, nije moguće pronaći. 

Na osnovu Odluke o pružanju podrške stambenom zbrinjavanju mladih putem ostvarivanja prava na subvenciju plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost, općinski načelnik je utvrdio Konačnu listu za 2022. godinu, na osnovu koje su pravo na refundiranje troškova po Javnom pozivu ostvarile 43 prijavljene mlade osobe s područja Novog Sarajeva, a bit će im isplaćeno do 1.000,00 KM novčane podrške, u zavisnosti od visine poreza koji su platili prilikom kupovine nekretnine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!