Nije započeto

Poticati privredna društva iz namjenske industrije

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticati privredna društva iz namjenske industrije da pokrenu proces kodifikacije proizvoda po NATO-standardima.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Kako su rekli za Istinomjer iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, data je velika važnost razvojnim projektima u namjenskoj industriji koji se prvenstveno odnose na poboljšanje performansi postojećih proizvoda te prilagođavanje NATO standardima. Dodali su da se intenzivno radi na modernizaciji postojećih mašina i proizvodnih linija u svrhu povećanja kapaciteta, te nabavka novih mašina za proizvodnju.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 30.11.2023. pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH 2024 – 2034.

Kako je navedeno u saopštenju, strategija razvoja je integrisani sektorski strateški dokument Federacije BiH koji definiše politike razvoja sektora namjenske industrije Federacija BiH, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za proširenje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i poboljšanje i stabilnost poslovanja namjenske industrije Federacija BiH, što doprinosi sveukupnom društvenom razvoju.

Početkom marta 2024. godine imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 – 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo – u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!