Započeto

Poticanje samozapošljavanja i finansiranje start- up biznisa

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticanje samozapošljavanja i finansiranje start- up biznisa, ali po jedinstvenim principima u cijelom državi na svim nivoima, dio je našeg plana.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu 17.7.2023. godine potpisani su i dodijeljeni ugovori za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM.

Kako je tim povodom pojašnjeno, radi se o podršci projektima koje resorno ministarstvo, nakon provedenog Javnog poziva, finansira putem programa “Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika”.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja, a ugovore sa korisnicima potpisao je ministar Nerin Dizdar.

Radi se o najvećem iznosu do sada. U prosjeku će ti povratnički start up-ovi dobivati 15.000 KM, što su značajna sredstva za početak njihovog poslovanja. Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planiraju i dalje pratiti i jačati suštinski održivi povratak, a to je za nas upravo zapošljavanje povratnika.

Nerin Dizdar, 17.7.2023.

Na upit Istinomjera koje je mjere i aktivnosti Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta poduzelo u cilju jačanja start-up kompanija u FBiH, u odgovoru se pored ostalog podsjeća da se nekoliko godina iz Budžeta Federacije BiH se redovno izdvaja oko 1 milion KM za Početnike u biznisu kako bi uspješno pokrenule i održale vlastite biznise, te da je maksimalni iznos grant sredstava koja se dodjeljuju putem ovog projekta je 8.000 KM. 

Svrha projekta je održavanje pozitivnog trenda preduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede. Kroz projekt se realizuje subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala kao i pružanje mentoring usluga. U 2023 godini će biti dodijeljeno cirka 1.100.000,00 KM za 165 novoosnovanih subjekata male privrede.

FMRPO, 2.8.2023.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!