Nije započeto

Poticanje konkurentskih i izvoznih sposobnosti u sektoru drvne industrije

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Poticanje konkurentskih i izvoznih sposobnosti u sektoru drvne industrije koji u budućnosti moraju biti orijentirane ka većoj finalizaciji.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vijeće ministara BiH na 7. redovnoj sjednici 30.3.2023. godine upoznalo se s Informacijom Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH o održanim konsultacijama s Evropskom komisijom u vezi s donošenjem Odluke Vijeća ministara BiH o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drveta. U saopćenju VM BiH navodi se da će Evropska komisija formalni stav o opravdanosti pozivanja na član 40. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouči podatke koji opravdavaju donošenje Odluke po toj osnovi.

VM BiH je na prijedlog MVTEO na 11. redovnoj sjednici 11.5.2023. godine donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja potrebnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma. Kako se navodi, Odlukom se zabranjuje izvoz oblovine do 31.7.2023. godine, čime se omogućava osiguravanje dovoljne količine sirovine za proizvodnju i očuvanje radnih mjesta. U usvojenom Izvještaju o efektima ovih mjera navodi se da je primjena dovela do izbjegavanja kritične nestašice sirovina za privredu i ogrjeva za stanovništvo, postignuto je stabiliziranje tržišta te je izbjegnuto prenošenje poremećaja na bh. tržište.

Na 20. redovnoj sjednici održanoj 22.8.2023. godine Vijeće ministara razmotrilo je Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, koji nije dobio potrebnu većinu u prvom krugu glasanja. Odlučeno je, kako se navodi, da će se o ovom prijedlogu odlučiti u drugom krugu glasanja. Nije moguće pronaći više informacija o ovom prijedlogu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!