Započeto

Poticajne mjere za pokretanje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Opštine: Travnik

Uvesti brojne poticajne mjere za pokretanje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te motiviranje mladih ljudi na otpočinjanje vlastitog biznisa (obuka u pisanju poslovnih planova, nagrađivanje najkvalitetnijih planova inicijalnim sredstvima za osnivanje i početak rada, promoviranje kroz lokalne medije, pomoć pri registraciji firmi, refundacija troškova osnivanja firmi, plaćanje zakupa poslovnog prostora, prekvalifikacija zaposlenika…).

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U Budžetu Općine Travnik za 2022. godinu, za stavku Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predviđena su sredstva u iznosu od 350.000 KM, a u okviru toga za stavke Subvencija za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta i Subvencija za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta IT sajam predviđeno je 100.000, odnosno 50.000 KM. Za stavku Subvencija za poljoprivredu predviđeno je 200.000 KM.

Budžetom Općine Travnik za 2023. godinu za stavku Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predviđeno je 330.000 KM, a u okviru toga, za stavke Subvencija za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta i Subvencija za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta IT sajam predviđeno je 150.000, odnosno 50.000 KM. Za stavku Subvencija za poljoprivredu (naknade poljoprivrednim proizvođačima) predviđeno je 300.000 KM, a za stavku subvencija za poljoprivredu 100.000 KM.

Načelnik Travnika Kenan Dautović saopćio je 20. januara 2023. godine da je općina sufinansirala projekte osnaživanja, zapošljavanja i samozapošljavanja mladih kroz programe osnivanja start up kompanija i program biznis inkubatora u saradnji s partnerima, kao što su razvojna agencija REZ, Centar za edukaciju mladih CEM, Fondacija Mozaik i Fondacija Impakt.

Dodao je da su planirana sredstva za podršku razvoja poduzetništva, zapošljavanja i samozapošljavanja u iznosu od 150.000 KM, te je istakao da će uskoro biti pokrenut i novi program podrške privredi kroz sufinansiranje kamata na kredite s ciljem omogućavanje lakšeg i jeftinijeg zaduživanja u cilju razvoja biznisa i otvaranja novih radnih mjesta.

Kako se navodi u Izvještaju o radu načelnika i općinskih službi za 2022. godinu, Općina Travnik i Fondacija IMPAKT su potpisale Ugovor o partnerstvu kojim se vrši udruživanje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na području općine Travnik. Kako se navodi u Izvještaju, program Impakt inkubator poslovnih ideja 2021. godine realizovan je tokom dvije godine: u periodu od 1.4.2021. do 31.3.2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!