Započeto

Poticaji za poljoprivredu 3-5%

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Ekonomija

Gospodarstvo mora biti u funkciji vrijednosti svakoga čovjeka i bazirati se na nekoliko segmenata: (…) poljoprivreda, posebice poticaji za poljoprivrednu proizvodnju gdje bi moralo biti osigurano od 3– 5 posto novca iz proračunskih sredstava.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

U rebalansu Budžeta FBiH za 2023. godinu koji je iznosio 6,9 milijardi za poticaje za poljoprivredu izdvojeno je 166,5 miliona KM što je iznosilo 4% Budžeta bez prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno sredstava za isplatu penzija.

Poticaji za poljoprivredu u Budžetu FBiH usvojenom 25. januara 2024. godine, a koji iznosi 7,47 milijardi KM, viši su za 8,5 miliona u odnosu na rebalans budžeta 2023. godinu i iznose 175 miliona. Procentualno izdvajanja za poljoprivredu uznose 3,9% federalnog Budžeta FBiH za 2024. godinu bez prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno sredstava za isplatu penzija.

Treba navesti da je članom 3, stav (2) federalnog Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je na snazi od 7.1.2020. godine, propisano je da će visina za novčane podrške iznositi “3 do 6% poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvataju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje budžeta Federacije”. 

Od 2015. do 2023. godine samo je tri puta za poljoprivredu izdvojeno onoliko koliko je zakonom propisano.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!