Započeto

Pošumljavanje i održavanje stabala

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za pošumljavanje perspektivno zelenih površina i pravovremenu zamjenu oštećenih stabala i biljaka.

Obrazloženje

U toku prve godine mandata načelnika Hasana Tanovića rađene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

Početkom maja 2021. godine Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović  i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov simbolično su posadili sadnice crvenolisnog javora kako bi obilježili svoju predanost „Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost“ (GoGreen Initiative). Tom prilikom načelnik Tanović najavio je aktivnosti na sadnji i održavanju stabala u 2021. godini.

“Ove godine ćemo zasaditi više od 8.000 sadnica žive ograde i 1.600 sadnica ukrasnog bilja u okviru naših redovnih aktivnosti.“

Hasan Tanović 5.5.2021.

Na Dan Općine Novo Sarajevo, 16. maja 2021. godine zvaničnici ove lokalne zajednice posadili su  nove sadnice stabala u naselju Čengić Vila u ulici Džemala Bijedića – ispred zgrade “Stometarka”.

U maju 2021. godine, Općina Novo Sarajevo pokrenula je akciju “Posadi jedno, Općina će dva.” Kako je navedeno na službenoj internet-stranici Općine, cilj akcije je motivacija građana i građanki općine Novo Sarajevo da daju svoj doprinos u ozelenjavanju općine i naselja u kojem žive. KJKP Park realizirao je aktivnosti na ovom projektu. Ova akcija urađena je na inicijativu vijećnice Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Elvedine Vugić, koja je i sama posadila jedno drvo.

Drvo prijateljstva sarajevskih i istanbulskih srednjoškolaca zasađeno je krajem oktobra 2021. godine  u naselju Grbavica,, u blizini Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Početkom novembra 2021. godine, Misija OSCE-a u BiH odlučila je, povodom 25 godina rada, u svakom od svojih devet terenskih ureda u našoj zemlji, uključujući i sarajevsku regiju, zasaditi 25 stabala. Jedna od tih lokacija je u općini Novo Sarajevo, gdje su stabla zasađena u Ulici Put života.

Kako je na Facebooku saopćila dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić, na brdu Grdonj je početkom novembra 2021. godine, u organizaciji EBRD-a i EU, zasađeno 300 mladica stabla bijelog bora.

U okviru projekta  “Ozelenjavanje javnih zelenih površina u Kantona Sarajevo”, kojeg je omogućila Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja ovog kantona, a koje je implementiralo Kantonalno javno komunalno preduzeće Park, na području općine Novo Sarajevo  je sredinom novembra 2021. godine zasađeno 20 stabala.  Pet stabala jasena i pet stabala lipe zasađeno je u Parku mladenaca na Čengić-Vili, a deset novih sadnica zasađeno je na zelenom pojasu uz saobraćajnicu u Bulevaru Meše Selimovića, u blizini s raskrsnicom Ulice Bihaćka.

U novembru 2021. godine Biljana i Perla Ovadija zasadile su lipe na Trgu heroja. One su učesnice projekta “Tvoj Co2” u kojem je  do početka novembra 2021. godine zasađeno 25. stabla u aranžmanu preduzeća Park  otkako je pokrenuta online platforma www.tvojco2.ba

 

Usljed jakih udara vjetra pripadnici Vatrogasnog društva “Novo Sarajevo-1934” su početkom novembra 2021. godine uklonili polomljena stabala ispred OŠ “Grbavica II” i u parku ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Također, nadležne ekipe KJKP “Park” intervenisale su u ulici Kemala Kapetanovića gdje se veliko stablo breze obrušilo na zelenu površinu i saobraćajnicu.

Krajem novembra 2021. godine zasađena je živa ograda na IV transferzali i u ulici Zagrebačka, a sezonsko cvijeće  je posađeno  kod Dječije kuće. Novi cvjetni aranžman od sezonskog dvogodišnjeg cvijeća izrađen je i na Spomen obilježju u blizini objekta Zavoda za hitnu pomoć u Novom Sarajevu.

U okviru Sporazuma između KJKP “Park” i Općine Novo Sarajevo na uređenju i rekonstrukciji manjih i zelenih površina koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem sredinom decembra 2021. godine zasađeno je osam stabala i to u ulici Dr. Fetaha Bećirbegovića i Džemala Bijedića. U ulici Džemala Bijedića u blizini V transferzale na zelenoj površini zasađena su dva mlada stabala sorbusa, dok je javna zelena površina u ulici Dr. Fetaha Bećirbegovića bogatija za šest novih mladih sadnica

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!