Započeto

Postepeno umanjivanje troškova rada i troškova isplate plaća

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Postepeno umanjivanje troškova rada i troškova isplate plaća.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 4. sjednici održanoj 1.6.2023. godine Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine.

U okviru ovog dokumenta, pored ostalog, u svrhu zaštite radnih mjesta potencirat će se reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa. 

U narednom periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga koji će uzeti u obzir preliminarne analize uticaja pomenutih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH. Porezne politike u srednjoročnom periodu, navodi se u Smjernicama, trebale bi promovirati održiv i inkluzivan rast u cijeloj Federaciji s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećuju privrednu aktivnost.

Vlada FBiH, 1.6.2023.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Vojin Mijatović i Toni Kraljević, 5.6.2023. godine razgovarali su sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH na temu reformskih projekata koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Tom prilikom predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH a to se, kako je navedeno, prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plaći, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!