Započeto

Postavljanje videonadzora u gradu

Opštine: Travnik

Nastavit ćemo postavljanje videonadzora u cijelom gradu, kako bi se sigurnost građana, posebno u saobraćaju, podigla na viši nivo.

Obrazloženje

Tokom druge godine mandata načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Tokom 2022. godine na osam lokacija na području općine Travnik postavljen je videonadzor s ciljem povećanja bezbjednosti građana/ki i saobraćaja.

U julu 2022. godine iz Općine Travnik saopćeno je da je ova općina, “nakon provedenog postupka javne nabavke u saradnji sa Policijskom stanicom Travnik i predstavnicima MUP-a SBK/KSB, definisala 8 (osam) kritičnih tačaka na kojima će biti instaliran videonadzor i isti će biti ustupljen Policijskoj stanici na korištenje i upravljanje”.

Ovo je jedna od aktivnosti koju Općina provodi na unapređenju sigurnosti u saobraćaju. Pored toga, 13.7.2022. godine imenovan je, kako to Zakon predviđa, i Savjet za bezbjednost saobraćaja čiji je zadatak predlaganje novih mjera sigurnosti i kontinuirano praćenje stanja u ovoj oblasti. Kompleksnost problematike ogleda se i u činjenici da je nadležnost upravljanja regionalnim i magistralnim cestama na višim nivoima vlasti, zbog čega načelnik Općine i nadležne službe vode niz aktivnosti na unapređenju saradnje i povećanju uticaja Općine prilikom donošenja i realizacije odluka i planova Direkcije za ceste SBK/KSB i JP „Ceste FBiH“.

Saopćenje Općine Travnik, 15.7.2022.

U septembru 2022. godine portal Travnički.info prenio je informaciju da je u zgradi Policijske stanice Travnik izvršena primopredaja videonadzornog sistema između Općine Travnik i MUP-a SBK – PS Travnik.

“Općina Travnik izvršila je nabavku osam Hikvision kamera sa kompletnom instalacijom, električnim napajanjem i internetom, rezolucije 8mpx Darkfighter (snimanje u punoj HD rezoluciji dan/noć). Lokacije na kojima je postavljen videonadzor identifikovali su Služba za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik i PS Travnik, te su iste postavljene u užem gradskom jezgru s ciljem povećanja bezbjednosti građana i saobraćaja”, naveo je tom prilikom portal Travnički.info.

Fotografije lokacije na kojima je postavljen videonadzor mogu se pronaći u članku portala Travnik.ba.

Podsjećamo, u budžetu Općine Travnik za 2022. godinu za nabavku kamera planirano je 20.000 KM, dok je 2021. godine bilo planirano 10.000 KM. U posljednjem budžetu za 2023. godinu za nabavku nadzornih kamera za potrebe MUP-a planirano je 23.500 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!