Započeto

Poslovno restrukturirati i modernizovati privredna društva namjenske industrije

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poslovno restrukturirati i modernizovati privredna društva namjenske industrije, po potrebi, i to: organizacijski, finansijski i upravljački.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Za stavku “Kapitalni transferi javnim preduzećima  – Zrak d.o.o. Sarajevo- za povećanje kapitala” u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, koji je usvojen tokom mandata prethodne Vlade, predviđena su sredstva u iznosu od 7 miliona KM.

Na šestoj sjednici, održanoj 21.6.2023. godine, Vlada FBiH je donijela Odluku o podnošenju prijave potraživanja Vlade FBiH od stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo. Kako se navodi u saopćenju, Vlada će dostaviti prijavu potraživanja, i to sredstva iz Bužeta FBiH isplaćena u svrhu pokretanja proizvodnje, razvoja i drugih oblika podrške poslovanju stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo, potom sredstva dodijeljena odlukom Vlade FBiH putem Razvojne banke FBiH za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH iz oblasti namjenske industrije, kao i sredstva isplaćena po osnovu sudskih izvršnih odluka na teret Bužeta FBiH po osnovu solidarne odgovornosti Federacije BiH za obaveze stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopštilo je 12.1.2024. godine da u privrednom društvu “Zrak” d.d. Sarajevo izvršena kontrola i isporuka drugog dijela od 70 komada nišanskih sprava i dijelova od ukupno isporučenih 120 komada proizvođaču vojne opreme Hirtenberger. Prvi dio isporuke izvršen dva mjeseca ranije.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 21.9.2023. utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Prijedlog zakona obuhvata izmjenu da postupak finansijske konsolidacije ne može trajati duže od 31.12.2027. godine. Definirano je i da postupak finansijske konsolidacije društva sa učešćem državnog kapitala i društva sa 100 posto učešćem privatnog kapitala može obuhvatiti dugovanja nastala zaključno do 31.12.2021. godine umjesto do 31.12.2019. godine.

Krajem 2023. godine donesene su izmjene odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava Binas d.d. Bugojno, Aluminij d.d. Mostar, BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik i Konfekcija Borac d.d. Travnik. .


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 30.11.2023. pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH 2024 – 2034.

Kako je navedeno u saopštenju, strategija razvoja je integrisani sektorski strateški dokument Federacije BiH koji definiše politike razvoja sektora namjenske industrije Federacija BiH, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za proširenje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i poboljšanje i stabilnost poslovanja namjenske industrije Federacija BiH, što doprinosi sveukupnom društvenom razvoju.

Početkom marta 2024. godine imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 – 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo – u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!