Neispunjeno

Poslovna zona u naselju Blaževac

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Iza nas je Dom kulture, kao jedan od završenih objekata, ali ima i drugih projekata kao što je poslovna zona u naselju Blaževac gdje planiramo izgradnju fabrike pirotehničkih sredstava i za to već imamo potpisan memorandum o saradnji sa izraelskom kompanijom, ali i rekonstrukcija Trga 9. januar i izgradnja spomen sobe posvećene Vasi Pelagiću”, rekao je Đokić na predizbornoj tribini SP.

Izvor: socijalisti.ba

U julu 2019. godine, pristupni teren poslovnoj zoni u naselju Blaževac, Opština Pelagićevo, počela je sa rekonstrukcijom. Prema navodima medija, Vlada RS je izdvojila 200.000 KM za renoviranje pristupne dionice industrijske zone.

Također, Vlada RS je na 48. sjednici donijela Odluku o utrošenju budžetskih sredstava za uspostavljanje poslovnih zona u opštinama Vlasenica, Srebrenica, Istočni Stari Grad, te Pelagićevo, u ukupnom iznosu od 650.000 KM. U Opštini Pelagićevo predviđeno je da se utroši 260.000 KM, sa rokom do kraja mjeseca novembra 2019. godine.

U izvještaju revizije učinka uspostavljanja poslovnih zona u RS koji je napravila Glavna služba za reviziju javnog sektora navodi se da poslovna zona Blaževac nije predviđena strategijom razvoja.

Pelagićevo – PZ Pelagićevo, Blaževac, Orlovo Polje i Turić nisu predviđene strategijom razvoja, iako jesu prostornim planom. Međutim, nije donesena odluka o njihovom uspostavljanju, nisu urađeni prostorno planski akti, nije bilo ulaganja, nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi – PZ Pelagićevo i Turić su u vlasništvu RS, a Blaževac i Orlovo Polje u vlasništvu fizičkih lica.

Juni 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!