Neispunjeno

Poslovna zona u krugu fabrike Famos (Pale)

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je u svom predizbornom obraćanju na Palama izjavio da se „u krugu fabrike “FAMOS” na Koranu koje je Vlada Republike Srpske dodijelila opštini Pale treba da se gradi poslovna zona kako bi na taj način povećali obim proizvodnje, odnosno broj privrednih društava koja će zapošljavati nove radnike.“

Izvor: socijalisti.ba

Istinomjer je do sada pratio dešavanja vezana uz kupovinu imovine fabrike „FAMOS“, te je obećanje o kupovini kompletne imovine fabrike ocijenio ispunjenim u 2018. godini, uoči Općih izbora. 

Sa druge strane, u oktobru 2018. godine, otvorena je prva mini fabrika u okrugu postrojejna „Famos“ – „Vajs-lajt“ iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom led sijalica. 

U julu 2019. godine, načelnik Opštine Pale, Boško Jugović, najavio je pokretanje industrijske zone, kao i dodatno industrijsko zoniranje u cilju privlačenja investitora.

Ipak, „Vajs-lajt“ i dalje ostaje jedini proizvodni pogon na otkupljenom zemljištu.  

U 2020. godini nisu zabilježena ulaganja niti otvaranja novih kompanija.

U 2021. godini Istinomjer nije zabilježio aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

U martu 2022. godine, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, najavio je da će na Palama početi kapitalni projekat izgradnje gondole Pale – Jahorina. 

Istaknuo je da će realizacijom ovog projekta benefite imati lokalno stanovništvo i posjetioci, da će početak izgradnje gondole krenuti iz kruga preduzeća “Famos”, a završit će se na planini Jahorina.

Smatra da će se na ovaj način Pale približiti planini Jahorina i da će se na ovaj način budući investitori preusmjeriti na područje paljanske opštine.

Za ovaj projekat Vlada Republike Srpske dat će garanciju od 96 miliona KM, a čiji je završetak planiran u naredne dvije godine.

Ako se izuzme najava projekta izgradnje gondole Pale – Jahorina, koja će krenuti iz kruga preduzeća “Famos”, drugih ulaganja u navedeno preduzeće nije bilo, niti se govorilo i radilo na pokretanju industrijske zone i dodatnog industrijskog zoniranja u cilju privlačenja investitora.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!