U progresu

Posebna briga za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz odgojno-popravnog doma

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za jaču brigu i socijalnu integraciju te obrazovanje za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz odgojno-popravnog doma.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo obezbijedila je 32.000 KM za pokrivanje godišnjih troškova jedne porodice iz SOS Dječijeg sela u Sarajevu za 2023. godinu, čime su nastavljene aktivnosti ka ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sredinom maja 2021. godine uručio je stipendije djeci bez oba roditelja s područja općine Novo Sarajevo, koja se nalaze na redovnom školovanju, a na evidenciji su Centra za socijalni rad-Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo i nadležnih općinskih službi.

Krajem novembra 2021. godine Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je prijedlog načelnika Tanovića o dodjeli stana na privremeno korištenje bez naknade KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo, a iz Fonda nacionalizovanih stanova.

Kako su za Istinomjer pojasnili iz Općine Novo Sarajevo, svrha dodjele stana na privremeno korištenje bez naknade jeste smještaj određenog broja djece bez roditeljskog staranja, a za koje se ne može naći nijedan drugi adekvatan oblik brige, s ciljem reintegracije djece u porodice i zajednice. 

Općina Novo Sarajevo 2022. godine dodijelila je stipendije za djecu bez oba roditelja, a koja se nalaze na redovnom školovanju i u evidenciji su Centra za socijalni rad-Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo. Stipendije se dodjeljuju za period od 12 mjeseci. U 2022. godini dodijeljene su stipendije za 33 učenika/ce i studenta/ice, a za ovu namjenu Općina je izdvojila 39.600 KM.

Općina Novo Sarajevo je za 2023. godinu obezbijedila 32.000 KM za pokrivanje godišnjih troškova jedne porodice iz SOS Dječijeg sela u Sarajevu.

Danas smo jednim lijepim povodom ovdje u SOS Dječijem selu u Sarajevu. Potpisali smo ugovor o finansiranju jedne SOS porodične kuće u iznosu od 32.000 KM. Ovu praksu smo započeli prošle godine kada smo potpisali prvi ugovor. Nadam se da ćemo i u budućnosti kroz Budžet Općine Novo Sarajevo planirati sredstva i uz podršku općinskog vijeća nastaviti osiguravati podršku SOS Dječijim selima.

Hasan Tanović, 4.4.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!