Nije započeto

Poreske olakšice za kupovinu i izgradnju prve nekretnine

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Uvesti ćemo poreske olakšice za kupovinu i izgradnju prve nekretnine.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Udruženje “Porodice tri plusuputilo je pronatalitetne inicijative Vladi FBiH za koje navode da su u njenoj nadležnosti. Jedna od inicijativa odnosi se i na rješavanje stambenog pitanja porodice i to na dodatnu podršku subvencioniranja stambenih kredita za mlade porodice, te porodice s troje ili više djece. Kako u inicijativi navode, visina pogodnosti određivala bi se shodno broju djece, a koje bi se produživale po dvije godine za svako rođeno dijete. Također predlažu mogućnost olakšane i subvencionirane zamjene/kupovine stana povećanjem broja djece u porodici korisnika subvencija te izgradnju stambenih objekata za višečlane porodice.

Također podnosioci predlažu i smanjenje poreza na imovinu porodica s troje i više djece, niže kamatne stope za mlade bračne parove i porodice s troje i više djece i umanjenje poreske osnovice po osnovu poreza na nepokretnost za članove domaćinstva.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić učestvovao je kao panelista na radionici o temi “Uklanjanje prepreka za učešće žena na tržištu rada i razvoj ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini” u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a u okviru Projekta “Forum žena za razvoj”. Tom prilikom ministar je govorio o resornim programima, među kojima je posebno izdvojio osnivanje porodičnog fonda kojim će se objediniti svi vidovi podrške i naknada u oblasti socijalne zaštite porodice i djece.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!