Djelimično ispunjeno

Pomoć za đake i studente

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

Zapošljavanje, ekonomija i investicije moraju da budu prvenstvena obaveza djelovanja naše Stranke. Neophodno je, u tom cilju, budžete, fondove, bankarska i druga sredstva na svim nivoima, učiniti stabilnijim i usmjeriti ih u razvojne i socijalne komponente. To može da se postigne domaćinskim poslovanjem, tj. raspolaganjem sredstvima, raznim uštedama, smanjenjem kriminala i korupcije i većim radom, redom i odgovornošću. U tom cilju, potrebno je preduzimati sljedeće aktivnosti:

– obezbijediti veću pomoć za đake i studente kroz stipendiranje i kreditiranje njihovog školovanjaDNS naglašava da se ovi ciljevi mogu ostvarivati jedino bržim i odgovornijim mijenjanjem dosadašnje prakse, unapređenjem saradnje sa Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara Bosne i Hercegovine, međunarodnim organizacijama i asocijacijama, korišćenjem fondova i donacija.

Ministar prosvjete i kulture dr. Dane Malešević, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, održanoj 20.03.2015. godine, najavio je da će Ministarstvo prosvjete i kulture stipendirati ove akademske godine hiljadu studenata u Republici Srpskoj, za šta je budžetom planirano 1.970.000 maraka. Mjesečni iznos stipendije iznosi 200 maraka i isplaćivat će se u deset jednakih rata.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je početkom novembra 2015. godine najavilo i raspisalo konkurs za dodjelu 1000 stipendija studentima koji studiraju u Republici Srpskoj u akademskoj 2015/16.godini i 70 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu. Biće dodijeljeno 730 stipendija uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa, 236 stipendija studentima prvog ciklusa iz kategorije ostalih, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa 16 stipendija i studentima prvog ciklusa sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipendija. Mjesečna stipendija za studente koji studiraju u Srpskoj iznosi 200 KM, dok se studentima prvog ciklusa koji studiraju u inostranstvu isplaćuje jednokratno po 2.000, drugog ciklusa 2.500 KM i 3.000 KM za studente trećeg ciklusa.

Prema podacima dostupnim iz Konsolidovanog Izvještaja o izvršenju Budžeta RS za 2015. godinu na ime stipendija, od ukupno planiranih 1.970.000 KM izvršeno je 1.954.600 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je i početkom novembra 2016. godine raspisalo konkurs za dodjelu 1000 stipendija studentima koji studiraju u Republici Srpskoj u akademskoj 2016/17.godini i 70 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu, za šta je budžetom planirano oko dva miliona konvertibilnih maraka.

Prema podacima dostupnim iz Konsolidovanog Izvještaja o izvršenju Budžeta RS za 2016. godinу na ime stipendija izvršeno je 1.962.180 KM.

Budžetom RS za 2017. godinu na ime stipendija planiran je iznos od 1.970.000 KM, dok je izvršeno 1.957.400 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske već je raspisalo konkurs za dodjelu stipendija za 2018. godinu. Budžetom za 2018. godinu također je planiran iznos od 1.970.000 KM, gdje je za prva 3 mjeseca ove godine izvršeno 103.974 KM.

Prema nalazima revizora, a koji su kontrolisali dodjelu stipendija Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva nauke i tehnologije – Fond “Dr Milan Jelić” i lokalnih zajednica, za akademske godine od 2012/2013. do 2016/2017, utvrđeno je da stipendiranje studenata nije u potpunosti transparentno. Revizijom je utvrđeno i da je u navedenom periodu stipendiran skoro svaki šesti student, te da je u prosjeku godišnje dodjeljivano 8.800 stipendija u vrijednosti od 9,5 miliona maraka, a stipendije za studente prvog ciklusa studija čine tri četvrtine ukupnih stipendija.

“Ukupan broj stipendista u posmatranom periodu ima trend pada za četiri odsto, a dodijeljeni novac za šest odsto. Rast od 23 odsto zabilježen je samo kod stipendiranja studenata drugog i trećeg ciklusa studija”, navedeno je u izvještaju.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!