Djelimično ispunjeno

Pomoć privredi i privrednim granama koje su najteže pogođene ekonomskim posljedicama virusa COVID-19

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Pomoć privredi i privrednim granama koje su najteže pogođene ekonomskim posljedicama pojave koronavirusa, a u skladu sa kapacitetima i mogućnostima budžeta Općine.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U aprilu 2021. godine saopćeno je da Općina Novi Grad pomaže rad narodnih kuhinja, te da je donirano pet tona brašna. Direktor Regionalnog odbora Merhameta Sarajevo Munib Bujak zahvalio je Civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo na kontinuiranoj pomoći korisnicima Merhametove javne kuhinje “Imaret”, koja je od posebnog značaj u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19.”Civilna zaštita nam je dodijelila tonu brašna, koju već danas dijelimo korisnicima naše kuhinje, na početku pandemije donirali su nam pet tona krompira, koji smo također podijelili korisnicima. Posebno je za pohvalnu to što je Civilna zaštita na samom početku pandemije, krompirom zasijala velike površine zemlje, koji je kasnije podijelila raznim ustanovama i javnim kuhinjama”, istakao je Bujak.

Pored toga, Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo donirala je 25 aparata za pulsno mjerenje pritiska i deset pulsnih oksimetara za mjerenje kisika u krvi, kao i potrošni medicinski materijal, zavoje, vate, šprice i dr. za potrebe pregleda i laboratorijske dijagnostike Organizacionoj jedinici Doma zdravlja “Novi Grad”. Saopćeno je da pored navedenog, volonteri civilne zaštite Novi Grad već mjesec vrše redovnu dezinfekciju dva centralna objekta doma zdravlja i svih ambulanti na prostoru Novog Grada, te svakodnevmo pomažu osoblju COVID ambulante u organizaciji prijema pacijenata u ambulanti Saraj – Polje.

U martu 2021. godine otvoren je Javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe na lokalitetima: Brdo Mojmilo, Bačići, Rajlovac, Zabrđe, Reljevo i Buća Potok-Zrak.

U septembru je saopćeno da je oko 200 stanovnika (porodica) općine Novi Grad koristilio i ove godine zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju na površini od 10 hektara.

Tokom 2021. godine otvoreni su bili Javni poziv privrednim društvima za ostvarivanje podsticaja za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga, JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA SUFINANSIRANJE OBUKE I OPREME RADI ZAPOŠLJAVANJA, JAVNI POZIV za razvoj i podršku poljoprivredne proizvodnje i ostvarivanje prava na novčane podsticaje – direktni novčani podsticaji, JAVNI POZIV za odabir banke za plasiranje kreditne linije uz 100 % subvencioniranje kamate od strane Općine Novi Grad Sarajevo za privredne subjekte i početnike u biznisu koji posluju na području općine Novi Grad Sarajevo, JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu.

Tokom 2022. godine, saopćeno je da je u okviru redovnih aktivnosti u toku 2021. godine, Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo s ciljem ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 izvršila sjetvu krompira na površini od oko dva hektara, gdje je proizvedeno oko 10 tona krompira. S tim u vezi, početkom 2022. godine, civilna zaštita je započela sa isporukom prehrambenih paketa sa osnovnim životnim namirnicama, uključujući i krompir iz vlastite proizvodnje za oko 930 porodica na prostoru svih 28 mjesnih zajednica, koje su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Također, i 2022. godine bio je raspisan javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje, a radilo se o parcelama od oko 300 metara kvadratnih proizvedu hranu za vlastite potrebe.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je u maju 2023. godine kraj pandemije koronavirusa, dok je Ministarstvo zdravstva FBiH u junu 2023. donijelo Naredbu o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19 na području FBiH. Uzimajući u obzir sve poduzete aktivnosti, Istinomjer je ovo obećanje iz programa Semira Efendića ocijenio djelimično ispunjenim u decembru 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!