Započeto

Pomoć poljoprivrednicima Dubičke ravni

Partije: NPS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je za Srnu da poljoprivrednici u Dubičkoj ravni i u drugim područjima Republike Srpske moraju imati podršku nadležnih institucija:

“Na području Dubičke ravni sprovodi se intenzivna poljoprivredna proizvodnja, a mještani očekuju smanjenje prinosa zbog suše u ljetnom periodu. Poljoprivredni proizvođači i vlasnici farmi konstantno se suočavaju sa sve većim potrebama za obradivim površinama, a na rješavanju ovog pitanja ćemo insistirati u predstojećem periodu na način da se maksimalno uvaže zahtjevi mještana”.

Izvor: Darko Banjac, 5.9.2022.

U Kozarskoj Dubici je krajem septembra 2023. godine predstavljen Javni poziv za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji pri čemu je, kako je pojašnjeno na zvaničnoj stranici te opštine, podnosilac prijave morao osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od 30% ukupnog iznosa troškova predložene investicije.

Krajem augusta 2023. godine obavljena je promocija Javnog poziva Fondacije “Progresus” za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za preradu hrane a rok za prijavu bio je 14.10. 2023. godine.

Krajem maja 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavijestilo je poljoprivredne proizvođače da je na području te lokalne zajednice Kozarska Dubica, do tog dana, pravo na regresirano dizel gorivo u 2023. godini ostvarilo ukupno 603 poljoprivredna proizvođača.

Poljoprivrednici Kozarske Dubice organizovali su u februaru 2023. godine mirne proteste kako bi ukazali na potrebu da obradive površine na području ove opštine treba da koriste poljoprivrednici iz te opštine. S tim u vezi, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać u intervjuu za RTRS 20.2.2023. godine najavio je da će Vlada RS pokušati naći rješenja za zahtjeve poljoprivrednika. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!