Nije započeto

Pokretanje zaustavljenih investicija u Blok 7

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Pokretanje zaustavljenih investicija u Blok 7, HE Vranduk i razvoj VP Podveležje.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Još 2008. godine generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić prezentovao je investicioni ciklus ove kompanije, koji je obuhvatao izgradnju novih termoenergetskih projekata, uključujući i izgradnju Bloka 7. U 2010. godini proveden je pretkvalifikacijski tender za izgradnju Bloka 7, a krajem te godine ishodovana je okolišna dozvola za izgradnju.

Vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem uputila je Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 Parlamentu FBiH u julu 2014. godine te su istog mjeseca oba doma dala saglasnost na predloženi izbor Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) iz Kine za preferiranog ponuđača.

Kako su tada naveli iz Elektroprivrede BiH, ovim su stvoreni uslovi za početak procesa finalizacije i početak izgradnje Bloka 7. Tri mjeseca prije kraja Nikšićevog mandata, Vlada FBiH i Izvozno-uvozna banka Kine zaključile su Memorandum o razumijevanju o finansiranju projekta izgradnje Bloka 7. Ipak, do kraja Nikšićevog mandata nije odobren kredit kineske EXIM banke.

Elektroprivreda BiH je u julu 2016. godine dobila pismo namjere od EXIM banke s uvjetima kreditnog aranžmana, gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita. Elektroprivreda BiH je početkom 2017. godine dostavila Federalnom ministarstvu finansija na nadležno postupanje zahtjev za davanje garancije za kredit za izgradnju Bloka 7 kod EXIM banke, a Vlada FBiH je u augustu 2018. godine dala garanciju za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH za realizaciju projekta u iznosu do 613.990.000 eura.

Iako su u novembru 2019. godine započeli pripremni radovi za izgradnju Bloka 7, konzorcij kineskih kompanija je u septembru 2020. godine informisao Elektroprivredu BiH o odustajanju ugovorenog podizvođača ključne opreme, i tokom 2021. i 2022. godine predlagao alternativne podizvođače za ključnu opremu.

Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH u julu 2022. godine donijela odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme. Do oktobra 2023. godine Elektroprivreda BiH uputila je konzorciju kineskih kompanija tri opomene pred raskid ugovora s pozivom da izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji ugovora.

Tokom intervjua na RTV 7 Tuzla 16.2.2024. godine, na pitanje o stavu Vlade FBiH prema nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, premijer Nermin Nikšić iznio je mišljenje “da to više nije realna priča”. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!