U progresu

Pokretanje procedure da se gradovi izravno finansiraju iz fondova EU, a ne preko drugih nivoa vlasti

Opštine: Gračanica

U cilju bržeg razvoja gradova pokrećemo procedure da se gradovi izravno finansiraju iz fondova EU, a ne preko drugih nivoa vlasti.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Kako je javnosti preočeno 26.9.2022. godine, u  sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ u toku je implementacija šest infrastrukturnih projekata i to sanacija četiri pristupna puta i uređenje dva doma kulture.

Implementacija se vrši u pet projektnih mjesnih zajednica a u pitanju su sanacija lokalnog puta Orašje – Turkovići u MZ Donja Orahovica, asfaltiranje puta prema izletištu Bijele Vode, MZ Soko, asfaltiranje puta Ahmetagići – Begići – Bara, MZ Škahovica, uređenje doma kulture kroz projekat jačanje položaja mladih i žena u MZ Babići, uređenje prostorija doma kulture i asfaltiranje pristupnog puta u MZ Donja Lohinja kroz projekat Jačanje položaja žena u MZ Donja Lohinja.

Vrijednost puteva iznosi 145.630,73 KM, dok je vrijednost uređenja domova kulture 44.429,40 KM. Cijene su bez PDV-a. Omjer finansiranja iznosi 70% Grad Gračanica i 30% projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Projekat finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a implementira ga UNDP u BiH u saradnji s nizom bh. institucijama. 

Kancelarijski namještaj namijenjen za potrebe mjesnih zajednica u Gračanici isporučen je 29.9.2023. godine, navedeno je iz Gradske uprave Gračanice, te su sada sve mjesne zajednice opremljene adekvatnim namještajem. Nabavka namještaja za deset mjesnih zajednica (Lukavica, Malešići, Gornja Lohinja, Donja Orahovica, Rašljeva, Piskavica, Vranovići, Gornji Doborovci, Buk i Prijeko Brdo) osigurana je kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, saopštila je Gradska uprava 2.10.2023. godine.

Na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja, Gradska uprava Gračanice navela je da je tokom 2023. godine nastavljeno finansiranje iz fondova EU iz kojih se direktno finansiraju projekti gradova (prečistači za vode, vodosnabdijevanje i sl.). Neki od njih State department US preko UNDP-a, Češka vlada i dr., navedeno je u odgovoru na upit.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!