Nije započeto

Pojednostavljenje procesa registracije i angažmana inostrane radne snage

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Liberalizacija i pojednostavljenje procesa registracije i angažmana inostrane radne snage u deficitarnim zanimanjima.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na 40. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), održanoj 26.2.2024. godine, usvojena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o provedbi Mape puta za implementaciju EU Direktive o reguliranim profesijama 2005/36ЕC i 2013/55EU, s pregledom aktivnosti provedenih u ovoj oblasti od septembra 2022. godine do augusta 2023. godine. Vijeće ministara BiH pozvalo je sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini dа  intenziviraju provedbu aktivnosti koje doprinose realizaciji preporuka iz ovog dokumenta.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju GIZ (Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) organiziralo je 20.3.2024. godine webinar pod naslovom “Povećanje vidljivosti ekonomske diplomatije MVP BiH i promovisanje mogućnosti ulaganja” koji se bazirao na teme: investicije, izvoz i razvoj turizma. 

U saopštenju se navodi da se na webinaru razgovaralo i o novoj inovativnoj digitalnoj platformi koja će omogućiti brzo i efiksno podnošenje zahtjeva za vize za dolazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu „eStranac“ čime se značajno podstiče poslovna saradnja i turizam.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!