Nije započeto

Pojačati nadzor nad radom privatnih univerziteta u smislu osiguranja kvaliteta

Partije: SDP | Oblasti: Obrazovanje

Pojačati nadzor nad radom privatnih univerziteta u smislu osiguranja kvaliteta.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U prvoj godini mandata VM BiH provođene su aktivnosti na sprječavanju prodaje diploma, ali nisu zabilježene aktivnosti na nadzorom u smislu osiguranja kvaliteta. 

Početkom 2023. godine, zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma, od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeta je akcija “Klaster”, na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

U februaru 2023., kada je akcija pokrenuta, inspektori SIPA-e upali su na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banja Luke, kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje u izdavanje i trgovinu lažnim diplomama. Krajem 2023. godine, policijski službenici SIPA-e, na području Banja Luke izvršili su izuzimanje studentskih dosijea, predmeta i dokazne građe.      

Kada je akcija “Klaster” nastavljena u januaru 2024. godine, izuzimanje dokumentacije izvršeno je na više lokacija u Mostaru, te na području Brčko distrikta BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!