Ispunjeno

Poduzetnički inkubator

Opštine: Bihać

Otvoriti poduzetnički inkubator za mlade poduzetnike. Obezbijediti funkcioniranje poslovnog inkubatora u gradu Bihaću kroz dodjelu prostora (objekat u vlaništvu grada), obezbjeđenje poslovnog savjetovanja za mlade poduzetnike, usluge menadžmenta i intelektualne podrške za razvoj biznisa.

Obrazloženje

Obećanje je ispunjeno u četvrtoj godini mandata.

Izvor: Izborni program Građanskog saveza Bihać

Saradnja Grada Bihaća i Fondacije Mozaik rezultirala je otvaranjem “Startup studija Bihać”. Riječ je o prostoru u zgradi Gradske uprave u kojem bi mladim ljudima, koji vode ili namjeravaju pokrenuti biznis, trebao biti dostupan prostor za rad, mentorstvo, pravna i računovodstvena služba te prodajni tim, čime je obećanje o otvaranju poduzetničkog inkubatora ispunjeno.

U saradnji sa Fondacijom Mozaik, Grad Bihać je 2019. i 2020. godine iz Budžeta izdvajao novac za projekat Omladinska banka. Za 2019. godinu izdvojeno je 9.500 KM, dok je za 2020. iznos povećan na 12.000 KM.

Saradnja Grada i Fondacije nastavljena je otvaranjem “Startup studija Bihać” 17. juna 2020. godine koji je otvoren na 140 metara kvadratnih u okviru zgrade Gradske uprave.

Kako je saopšteno iz Grada Bihaća, “Startup studio Bihać” bi mladim ljudima, koji vode ili namjeravaju pokrenuti biznis, trebao ponuditi prostor za rad, mentorstvo, pravnu i računovodstvenu službu, prodajni tim, sredstva za testiranje prototipa i fond za partnerska ulaganja, kao i pristup velikom broju partnera iz svih sektora.

Već nekoliko godina u nazad postoji ideja i želja da Grad Bihać ima coworking prostor, odnosno kreativni hub za freelancere i startupe jer je to danas standard za svaki grad koji želi omogućiti svojim mladim ljudima potrebne uvjete od radnog stola, konferencijeske sale, preko brzog interneta, kreativnog okruženja i mentorske pomoći stručnjaka iz svih oblasti pri izgradnji njihovih biznisa, gdje mogu svoje kreativne ideje pretočiti u stvarnost i stvarati kontakte sa drugim kreativcima. 

Šuhret Fazlić, 17. juni 2020.

U Budžet Grada Bihaća za 2020. godinu uvrštena je i budžetska stavka “Tekući grant za start up biznis” u iznosu od 50.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!