Prekršeno

Podržati završetak Andrićgrada

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

„Dodatno podržati Emira Kusturicu i njegove napore da završimo sve što je potrebno u Andrić gradu.“

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlade RS poduzete su aktivnosti koje su dovele do rezultata suprotnih obećanom, zbog čega je obećanje ocijeno kao prekršeno.

Izvor: Tribina SNSD-a Višegrad 20.09.2018.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su 20. oktobra 2020. godine Odluku o ustupanju i prenosu udjela članova u Privrednom društvu „Andrićgrad“, čijom implemetacijom će Vlada Republike Srpske biti upisana kao većinski vlasnik.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dalibor Panić, koji je prisustvovao toj sjednici, kako su prenjeli mediji, rekao je da će Vlada RS biti upisana u strukturu vlasništva Andrićgrada sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće „Lotika“ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto.

Nekoliko dana ranije Vlada RS dala je saglasnost na Prijedlog Ugovora o ustupanju i prenosu udjela u privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad.

„Prema ugovoru Vlada Srpske biće upisana u strukturu vlasništva privrednog društva „Andrićgrad“ sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće „Lotika“ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto udjela u vlasništvu. Donošenje ovog akta preduslov je da svaki od osnivača u Skupštini društva „Andrićgrad“ u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog u ovaj projekat od 2011. godine do danas“, rekli su u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, za portal Capital.

I Milorad Dodik, prethodno je prilikom posjete Višegradu najavio “da će kompletno upravljanje Andrićgradom biti povjereno Vladi Republike Srpske i Opštini Višegrad da bi ovaj kompleks podigli na veći nivo održivosti, koji ima trajanje”.

Prethodno je prema udjelu za registraciju tročlanog privrednog društva „Lotika“ Emiira Kusturice iz Mokre Gore bila vlasnik Andrićgrada sa 51, a Vlada RS i opština Višegrad po 24 odsto.

Vlada RS inače je u julu 2020. godine odlučila da iz budžetske rezerve plati 25.000 KM za „sprovođenje aktivnosti na verifikaciji svih dosadašnjih ulaganja Vlade u „Andrićgrad“, shodno pozitivnim zakonskim propisima“. Kako su pojasnili u Ministarstvu trgovine i turizma 25.000 KM će biti potrošeno na usluge procjene, troškove notara, te druge tehničke i prateće troškove koji mogu proisteći iz navedenog postupka.

Završetak svih navedenih aktivnosti očekujemo do kraja tekuće godine, nakon čeka će Vlada Republike Srpske biti većinski vlasnik kapitala društva `Andrićgrad`

Ministarstvo trgovine i turizma RS, 30.7.2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!