Započeto

Podrška za kulturne događaje od posebnog značaja za državu

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Definiranje, organiziranje i osiguranje podrške za kulturne događaje koji će biti prepoznati kao kulturni događaji od posebnog značaja za državu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalno ministarstvo kulture i sporta donijelo je krajem jula 2023. godine odluku kojom iz sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu “Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH”, odobrava sredstva za manifestacije, programe i projekte kulture od internacionalnog značaja za BiH i Federaciju BiH. 

Program obilježavanja Dana evropskog nasljeđa 2023. godine otpočeo je 18.10.2023. godine  programom „Pejzažna arhitektura i živa baština“. U sklopu programa obilježavanja ovog dana, FMKS organiziralo je niz događaja poput “Dana muzike i zanata”, izrade graffita, prezentacije tradicionalnih plesova, pjevanja i nošnji, programa “Mladi i nasljeđe”, panel diskusije o muralima i grafitima u javnom prostoru, doček paraplivačkog reprezentativca Ismaila Barlova,  zajedničkog koncerta zborova Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i Katoličkog školskog centra “Sveti Josip”, promocije sevdalinke te promocije moderne muzike. Završna konferencija održana je u Mostaru 12.12.2023. godine, uz prezentaciju djela učesnika i umjetnika u programu “Mladi i nasljeđe” te promociji umjetničkih radova. 

U Publikaciji: “2023. godina – Federalno ministarstvo kulture i sporta s ministricom Sanjom Vlaisavljević”, objavljenoj 18.1.2024. godine, navedeno je da je FMKS izdvojilo 950.000 KM za Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH, kojim je podržan rad 28 budžetskih korisnika tokom 2023. godine. Također je navedeno da je Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH u 2023. godini iznosio 1.639.700 KM, a ukupno je podržano 320 korisnika.

FMKS 7.5.2024. godine otvorilo je Poziv na otvorenje manifestacije povodom obilježavanja Dana Evropskog nasljeđa 2024. godine, a prvi u nizu događaja ispred zgrade ministarstva bio je nastup Klape Grga 8.5.2024. godine. Ministarstvo je također 10.5.2024. godine raspisalo i poziv za učešće učenika i studenata u programu “Mladi i nasljeđe” koji se organizira u sklopu Dana evropskog nasljeđa. FMKS je također organiziralo i koncert učenika Odsjeka za harmoniku Srednje muzičke škole Sarajevo te prezentaciju radova učenika OŠ Kiseljak I. 

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i europske noći muzeja, FMKS i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva, 18.5.2024. godine otvorili su izložbu pod nazivom “U susret Noći muzeja”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!