Ispunjeno većim dijelom

Podrška Trebinjskom kulturnom ljetu

Opštine: Trebinje

Trebinjsko kulturno ljeto mora vratiti puni sjaj i biti prepoznatljivo u regionu.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

U skladu sa odlukama Skupštine Grada Trebinje i nadležnog Odjeljenja za društvene djelatnosti, od 10.2.2017. godine sve dotadašnje manifestacije koje su potpadale pod Trebinjske ljetne svečanosti, u narednom periodu će se realizovati u okviru “Trebinjskog kulturnog ljeta”.

Tim povodom načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević je izjavio:

Cilj nam je da stvorimo nove izazove trebinjskoj publici i svim posjetiocima koji ljetni period provode u gradu Trebinju.

Zoran Milošević, 10.2.2017.

Kako se dalje navodi, ono na čemu će počivati “Trebinjsko kulturno ljeto” su Festival zabavljača za djecu, muzički festival Zvon zvonke pjesme, Festival festivala – smotra dramskih amatera iz zemalja bivše Jugoslavije, Festival evropskog i mediteranskog filma i Trebinjska gitarijada, a za ponenute manifestacije 2017. godine biće izdvojena jedna trećina od ukupno odobrenih sredstava iz gradskog budžeta za kulturu, što je oko 110.000 KM, od čega će najviše dobiti Festival festivala – oko 80.000 KM i festival filma 10.000 KM.

Pored ovih pet manifestacija, uključene su i manifestacije likovnog i muzičkog karaktera, kao i izložbe fotografija. 

U sklopu “Trebinjskog kulturnog ljeta” 2017. godine jedan dan biće posvećen nacionalnim manjinama, što je zaključeno na sastanku gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića i predsjednika Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franja Rovera.

Nakon sastanka sa predstavnicima nacionalnih manjina iz Trebinja održanog 15.6.2017., Petrović je potvrdio da je dogovoreno da se Savez nacionalnih manjina Republike Srpske aktivnije uključi u sve značajnije manifestacije u ovom gradu, a posebno u “Trebinjsko kulturno ljeto”.

Predviđeno je da pripadnici Saveza nacionalnih manjina iz svih mjesta Republike Srpske borave jedan dan u Trebinju i da se građanima predstave nacionalnim igrama i plesovima, jezikom, gastronomijom i svim onim što čini kulturni identitet jednog naroda.

Luka Petrović, 15.6.2017. 

“Trebinjsko kulturno ljeto” održano 2018. godine počelo je 19.maja, te je trajalo do oktobra iste godine. U sklopu te manifestacije, pored ostalog, Grad Trebinje i Muzej Hercegovine 11. put zaredom su obilježili Evropsku Noć muzeja.

Pored toga, u Kulturnom centru Trebinje 28.6.2017. godine održano je i književno veče Novice Telebaka, a samo neki u nizu sadržaja bili su 61. kulturna manifestacija „Festival festivala“ na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje, izložba “Srpske glumačke heroine“ slikarke Ane Popov Ratković iz Beograda te 11. klupska izložba fotografija Foto-kino kluba Trebinje. 

I 2019. godine održano je “Trebinjsko kulturno ljeto” kome je prethodio sastanak Savjeta manifestacije održan 2.3.2019. godine, kojim je predsjedavao predsjednik Savjeta, gradonačelnik Mirko Ćurić.

Na sastanku tog tijela raspravljalo se o kandidovanju kulturnih događaja koji će biti uključeni u manifestaciju “Trebinjsko kulturno ljeto 2019“, i koji će, kako je rečeno, svojim sadržajem biti u skladu sa najvišim umjetničkim dometima.

Tom prilikom naglašeno je i da manifestacije koje su kandidovane za zvaničan program “Trebinjskog kulturnog ljeta“ pripadaju različitim oblastima umjetnosti, jer se vodilo računa o podjednakoj zastupljenosti svih sfera interesovanja za sve starosne grupe publike, kako domaće, tako i posjetilaca grada.

Sa sastanka je poručeno da, imajući u vidu ulogu “Trebinjskog kulturnog ljeta“ u doprinosu  razvoja kulture u gradu, pa i šire, Grad Trebinje, teži daljem unapređivanju i obogaćivanju ove centralne kulturne manifestacije grada Trebinja.

Govoreći u kontekstu pandemije COVIDA-19, direktorica festivala “Trebinjsko kulturno ljeto” Tatjana Ranković početkom maja 2020. godine izjavila je da će ta manifestacija 2020. godine biti po svemu posebna jer, osim izvjesno manjeg broja turista, očekuje se i značajno manji broj kulturnih manifestacija, te je već u tom momentu bilo izvjesno da u publika u avgustu neće moći uživati u nastupima učesnika muzičkog festivala “Music&More SummerFest”, koji je već otkazan. 

Treću sezonu festivala umjesto u avgustu 2020, održaćemo na ljeto 2021. godine, jer je bezbjednost učesnika na prvom mjestu.

Tatjana Ranković, 8.5.2020.

Potvrđeno je također da 2020. godine neće biti održana ni trebinjska motorijada.

Zbog novonastale situacije oko virusa korona, prinuđeni smo da otkažemo moto skup. Do sljedećeg gledanja da smo zdravo.

 Moto kluba “TNT”, 8.5.2020.

Sa druge strane, potvrđeno je održavanje Festivala evropskog i mediteranskog filma, a umjetnički direktor ovog festivala Peđa Milojević najavio je projekcije za kraj jula i početak avgusta.

Projekcije filmova će, kao i do sada, biti na otvorenom, njihova selekcija je pri kraju. Uskoro će biti poznati i ovogodišnji dobitnici nagrade ‘Zlatni platan’.

Peđa Milojević,  8.5.2020.

Aktivnosti na ispunjavanju navedenog obećanja Istinomjer je pratio u mandatu 2016-2020, na kraju kojeg je data ocjena neispunjeno. Nakon sugestija koje smo 19.12.2022. godine dobili od strane Gradske uprave Grada Trebinje, te s tim vezi zvršenih dodatnih istraživanja Istinomjer je, nakon što je unio nove podatke, konačnu ocjenu preinačio u ispunjeno većim dijelom.  

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!