Započeto

Podrška STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) disciplinama

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Podrška STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) disciplinama i njihovom budućem razvoju, te davanje prioriteta razvoju fakulteta i instituta koji se bave STEM disciplinama, ulaganje u opremu i dodatnu edukaciju kadra, prioritetno finansiranje projekata iz STEM oblasti, te stipendiranje studenata koji upisuju fakultete ovih disciplina.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Drugi festival Sarajevo MakerFaire – Svjetski sajam nauke, inovacija, tehnologije i kreativnog stvaralaštva, čiji je pokrovitelj Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, održan je u Sarajevu 3. i 4. 6. 2023. godine. 

Kako je tim povodom na zvaničnoj stranici resornog ministarstva navedeno, i ove godine Sarajevo Maker Faire se održava s ciljem da posluži kao STEM vikend studentima i potencijalnim studentima na kraju školske godine, kako bi što veći broj mladih ljudi imao pristup relevantnim informacijama o visokom obrazovanju i upisu na fakultete te kako bi na jednom mjestu mogli vidjeti, pa i sudjelovati u nesvakidašnjim eksponatima, projektima i radionicama.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković prisustvovala je 16. FIT Coding Challenge, koji organizira Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, a koji je održan 1. i 2. juna 2023. godine u prostorijama Fakulteta u kampusu mostarskog univerziteta. 

Ministrica Duraković je u svom obraćanju podsjetila da je ministarstvo na čijem je čelu posljednjih godina jedan od sponzora ovog takmičenja, te poručila da će tako ostati i u budućnosti.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!