U progresu

Podrška sportskim kolektivima

Opštine: Gradačac

Podrška sportskim kolektivima.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

U trećoj godini mandata gradonačelnika Dervišagića nastavljene su značajne aktivnosti u pravcu podrške sportskim kolektivima na području Grada Gradačac.

Izvor: Grad Gradačac

Grad Gradačac objavio je 20.1.2023. godine Javni poziv za odabir projekata iz oblasti sporta koji je finansiran/sufinansiran iz Budžeta Grada Gradačac za 2023. godinu. Poziv se odnosio na organizacije civilnog društva i sportske klubove da dostave prijedloge projekata koji su u skladu sa javnim interesom i razvojnim ciljevima Grada Gradačac. Sredstva za raspodjelu po javnom pozivu planirana su u Budžetu Grada Gradačac za 2023. godinu u transferu za sport u iznosu 590.000,00 KM. 

Odluka o raspodjeli sredstava za organizacije civilnog društva i sportske klubove sa odobrenim projektima objavljena je 14.3.2023. godine na zvaničnoj stranici Grada Gradačac.   

Nakon što je 1.9.2023. godine gradonačelnik Dervišagić obišao radove na stadionu “Banja Ilidža” u Gradačcu javnost je obaviještena da su toku završni građevinski radovi te da se uskoro očekuje i postavljanje željezne konstrukcije za natkrivanje istočne tribine. Tom prilikom je potvrđeno da napreduju radovi i na teniskom terenu koji se nalazi pored već izgrađenog terena za padel tenis.

U Mjesnoj zajednici Varoš polovinom oktobra 2023. godine, također u okviru projekata “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, izvršena je primopredaja teniskog terena.

Na upit Istinomjera šta je u smislu razvoja sportske infrastrukture na području Gradačca poduzeto tokom 2023. godine, iz gradske uprave je potvrđeno da je u tekućoj godini završeno nekoliko projekata koji se tiču sportske infrastrukture a to su natkrivanje istočne tribine stadiona “Banja Ilidža” (400.000 KM), dva teniska igrališta i to jedno za padel tenis drugo s zemljanom podlogom (cca. 100.000 KM), rekonstrukcija semafora i stolarije (100.000 KM) u Sportskoj dvorani u Gradačcu i šetnica u parku Stara banja koje rekreativci koriste kao staze za trčanje.

Kada se radi o aktivnostima na ispunjenju ovog obećanja u prve dvije godine mandata aktuelnog gradonačelnika, u septembru 2021. godine donesena je Odluka o raspodjeli sredstava za OCD/NVO iz oblasti sporta za 2021. godinu. Odobrena su sredstva u iznosu od 125 hiljada KM za OK “Kula”, RK “Gradačac 1954”, NK “Zvijezda-Gradačac” i FK “Bosna”.

U aprilu 2021. godine, u organizaciji Sportskog saveza Grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika Dervišagića, održana je dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Krajem jula iste godine održan je prijem uspješnih sportista iz kluba borilačkih sportova “ZMAJ“ Gradačac od strane gradonačelnika. Gradonačelnik Edis Dervišagić je mladim sportistima uručio i poklone “sa željom da nastave kontinuitet vrhunskih rezultata i uspjehe na svim takmičenjima”, uz obećanje da će sportisti i dalje imati pomoć gradske administracije. 

Početkom aprila 2022. godine na zvaničnoj stranici Grada Gradačca objavljena je Odluka o raspodjeli sredstava za OCD/NVO iz oblasti sporta za 2022. godinu po javnom pozivu.

Povodom, kako je rečeno, uspješno završene sezone u najelitnijem takmičenju za rukometaše u BiH, 30.5.2022. godine gradonačelnik je upriličio prijem rukometaša “RK Gradačac”, a tom prilikom predstavnici kluba prezentovali su dosadašnje aktivnosti i rezultate kao i budući plan koji bi se trebao realizovati, izrazivši zahvalnost gradonačelniku i Gradu Gradačac na sponzorstvu i finansijskim sredstvima. 

U sali za sjednice „Sportske dvorane“ u organizaciji Sportskog saveza grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika Edisa Dervišagića, 13.6.2022. godine održana je dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima  i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Iz gradske uprave su tim povodom istakli da će nastaviti finansiranje sporta, za šta je u 2021. godini iz budžeta Grada izdvojeno oko 600.000 KM. 

Dan kasnije, otvorene su 12. Plazma Sportske igre mladih koje su i ove godine održavane uz podršku Grada Gradačac i pokroviteljstvo gradonačelnika Dervišagića. 

Na sastanku predstavnika “NK Zvijezda” Gradačac i Gradske uprave Grada Gradačac održanom 22.7.2022. godine razgovarano je o budućim infrastrukturalnim projektima na stadionu “Banja Ilidža” u Gradačcu, pri čemu su iz gradske administracije podsjetili da je u toj budžetskoj godini izdvojeno 232.000 KM kao podršku za rad ovog sportskog kolektiva, te su usaglašeni detalji na izgradnji tribina na stadionu “Banja Ilidža”, koja će biti podržana iz budžeta Grada u iznosu od 100.000 KM.

(Istinomjer.ba) 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!