U progresu

Podrška sportskim kolektivima

Opštine: Gradačac

Podrška sportskim kolektivima.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

U septembru 2021. godine donesena je ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA ZA OCD/NVO IZ OBLASTI SPORTA ZA 2021. GODINU PO DRUGOM JAVNOM POZIVU.
Odobrena su sredstva u iznosu od 125 hiljada KM za OK “Kula”, RK “Gradačac 1954”, NK “Zvijezda-Gradačac” i FK “Bosna”.

Krajem jula 2021. godine održan je prijem uspješnih sportista iz kluba borilačkih sportova “ZMAJ“ Gradačac od strane gradonačelnika. Gradonačelnik Edis Dervišagić je mladim sportistima uručio i poklone “sa željom da nastave kontinuitet vrhunskih rezultata i uspjehe na svim takmičenjima, i dodao da je Gradska uprava Gradačac oduvijek imala primjeren odnos prema sportu i mladima, te obećao i nadalje svesrdnu pomoć Grada”.

U aprilu je u organizaciji Sportskog saveza Grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika Dervišagića, održana dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Dana 6.4.2022. godine na zvaničnoj stranici Grada Gradačca objavljena je Odluka o raspodjeli sredstava za OCD/NVO iz oblasti sporta za 2022. godinu po javnom pozivu.

Povodom, kako je rečeno, uspješno završene sezone u najelitnijem takmičenju za rukometaše u BiH, 30.5.2022. godine gradonačelnik je upriličio prijem rukometaša “RK Gradačac” koji su nakon povratka u Premijer ligu u sezoni 2021.-2022. godine zauzeli 9. mjesto. 

Tom prilikom predstavnici Rukometnog kluba Gradačac su prezentovali dosadašnje aktivnosti i rezultate kao i budući plan koji bi se trebao realizovati, a predsjednik kluba Jasmin Beširović se zahvalio gradonačelniku i Gradu Gradačac na sponzorstvu i finansijskim sredstvima bez kojih ovaj projekat ne bi mogao opstati. 

Također je izrazio nadu da će ova uspješna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu kako bi RK Gradačac nastavio uspješno sudjelovanje u Premijer ligi za rukometaše u BiH. Gradonačelnik Edis Dervišagić čestitao je rukometašima i upravi “RK Gradačac” na ostvarenim rezultatima iako sezona nije bila laka koja je obilježena nizom ozljeda ključnih igrača. Gradonačelnik je istakao da će se nastaviti dosadašnja uspješna saradnja i da podrška od strane Grada Gradačac neće izostati.

Grad Gradačac, 30.5.2022. 

U sali za sjednice „Sportske dvorane“ u organizaciji Sportskog saveza grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika Edisa Dervišagića, 13.6.2022. godine održana je dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima  i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Tim povodom gradonačelnik Dervišagić se obratio prisutnima i javno ae zahvalio i čestitao ekipama i pojedincima koji su postigli zapažene rezultate u 2021. godini.

Istakao je da će u narednom periodu se nastaviti trend finansiranja sporta na području grada gradačac budući da je u protekloj godini za te potrebe izdvojeno iz gradskog budžeta oko 600.000 KM. Osim novčane podrške nastavit će se i ulaganje u sportsku infarstrukturu koja je također potrebna kako bi se ostvarili dobri rezultati.

Grad Gradačac, 13.6.2022.

Dan kasnije, otvorene su 12. Plazma Sportske igre mladih koje su i ove godine održavane uz podršku Grada Gradačac i pokroviteljstvo gradonačelnika Dervišagića. 

Sportske igre mladih su najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine. Mladi s područja grada Gradačac kroz ove igre imaju priliku da pokažu svoja znanja i umijeća u raznim sportovima kao što su nogomet, odbojka, košarka i odbojka u pijesku.

Grad Gradačac, 14.6.2022. 

Dana 22.7.2022. godine održan je sastanak predstavnika “NK Zvijezda” Gradačac i Gradske uprave Grada Gradačac. Na sastanku je razgovarano o trenutnom stanju u Nogometnom klubu Zvijezda kao i o budućim infrastrukturalnim projektima na stadionu “Banja Ilidža” u Gradačcu.

Kako je rečeno, Gradska uprava je u ovoj budžetskoj godini planirala i izdvojila 232.000 KM kao podršku za rad ovog sportskog kolektiva, a gradonačelnik Dervišagić u razgovoru s predstavnicima kluba usaglasio je detalje na izgradnji tribina na stadionu “Banja Ilidža” koja će biti podržana iz budžeta Grada u iznosu od 100.000 KM.

Dogovorena je i zajednička saradnja  Grada Gradačac i “NK Zvijezda” Gradačac oko obilježavanje 100. godišnjice postojanja ovog kluba. S tim u vezi organizovana je prijateljska utakmica između “NK Zvijezda” Gradačac i “FK Željezničar” Sarajevo kao i “Crveno bijela noć” koja će se održati 21.09.2022. godine u centru grada s raznoraznim kulturno zabavnim programom uz veliki vatromet. Također za taj dan planirana je  “Svečana akademija” povodom obilježavanja 100. godišnjice postojanja kluba NK Zvijezda.

Grad Gradačac, 22.7.2022.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!