Podrška širenju porodice

Opština:

Zašita i podrška proširenju porodice (novčana pomoć porodiljama, te jednokratna pomoć za opremu beba).

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Kratko obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Općina Centar provodi projekat dodjele jednokratne pomoći porodiljama sa područja ove općine.

Početkom februara 2017. godine stupio je na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama.

Novim izmjenama pravilnika uvedena je novina da za rođenje prvog i drugog djeteta iznos ove pomoći, iznosi 300 KM, za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM,  a za četvrto i svako naredno rođeno dijete Općina Centar putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica porodiljama izdvaja po 1.000 KM.

Kako je navedeno na službenim stranicama Općine Centar u 2017. godini 461 porodilja je primila jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar, od toga 404 porodilje su dobile po 300 KM za prvo i drugo dijete, njih 45 po 500 KM za treće rođeno dijete, a 12 porodilja po 1.000 KM za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta. U Budžetu za 2017. godinu obezbjeđeno je 150.000 KM u tu svrhu.

U budžetu Općine Centar za 2018. godinu za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 170.000 KM.

Početkom 2019. godine usvojen je novi Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama, a iznos sredstava koja se dodjeljuje je smanjen.

Prema odredbama novog pravilnika, porodilje koje nisu u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 maraka, dok porodilje koje su u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta dobivaju po 200 KM. Za rođenje trećeg djeteta nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 500 maraka, a zaposlene porodilje naknadu od 300 KM. Za rođenje blizanaca jednokratnu novčanu pomoć od 600 KM će dobiti nezaposlene porodilje, a po 400 KM će dobiti porodilje koje su u radnom odnosu. Po osnovu rođenja trojki, četvrtog ili svakog narednog djeteta porodilje koje nisu u radnom odnosu ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 800 KM, dok zaposlene porodilje imaju pravo na naknadu u iznosu od 600 KM.

Općina Centar je postala i prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je tokom 2017. godine odlučila podržati vantjelesnu oplodnju. Načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić donio je početkom godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje. Na osnovu Pravilnika Općina sufinansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi