Ispunjeno većim dijelom

Podrška širenju porodice

Opštine: Centar Sarajevo

Zašita i podrška proširenju porodice (novčana pomoć porodiljama, te jednokratna pomoć za opremu beba).

Obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Općina Centar provodi projekat dodjele jednokratne pomoći porodiljama sa područja ove općine.

Početkom februara 2017. godine stupio je na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama.

Novim izmjenama pravilnika uvedena je novina da za rođenje prvog i drugog djeteta iznos ove pomoći, iznosi 300 KM, za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM,  a za četvrto i svako naredno rođeno dijete Općina Centar putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica porodiljama izdvaja po 1.000 KM.

Kako je navedeno na službenim stranicama Općine Centar u 2017. godini 461 porodilja je primila jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar, od toga 404 porodilje su dobile po 300 KM za prvo i drugo dijete, njih 45 po 500 KM za treće rođeno dijete, a 12 porodilja po 1.000 KM za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta. U Budžetu za 2017. godinu obezbjeđeno je 150.000 KM u tu svrhu.

U budžetu Općine Centar za 2018. godinu za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 170.000 KM.

Početkom 2019. godine usvojen je novi Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama, a iznos sredstava koja se dodjeljuje je smanjen.

Prema odredbama novog pravilnika, porodilje koje nisu u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 maraka, dok porodilje koje su u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta dobivaju po 200 KM. Za rođenje trećeg djeteta nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 500 maraka, a zaposlene porodilje naknadu od 300 KM. Za rođenje blizanaca jednokratnu novčanu pomoć od 600 KM će dobiti nezaposlene porodilje, a po 400 KM će dobiti porodilje koje su u radnom odnosu. Po osnovu rođenja trojki, četvrtog ili svakog narednog djeteta porodilje koje nisu u radnom odnosu ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 800 KM, dok zaposlene porodilje imaju pravo na naknadu u iznosu od 600 KM.

Općina Centar je postala i prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je tokom 2017. godine odlučila podržati vantjelesnu oplodnju. Načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić donio je početkom godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje. Na osnovu Pravilnika Općina sufinansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!