Nije započeto

Podrška sindikatima i sindikalnim naporima na unapređenju prava i položaja radnika

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Podrška sindikatima i sindikalnim naporima na unapređenju prava i položaja radnika.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu 5.6.2023. godine održan je sastanak između premijera FBiH Nermina Nikšića zajedno sa dopremijerima i federalnim ministrima Tonijem Kraljevićem i Vojinom Mijatovićem i delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Premijer Nikišić rekao je da je 90 posto iznesenih zahtjeva sindikata ujedno sadržano i u programskim ciljevima ove Vlade čije je čvrsto opredjeljenje fiskalna reforma i smanjenje doprinosa u koje ubraja i porez na dohodak, minimalnu platu te zaštita standarda radnika u svim segmentima. Vlada će nastojati da stvori bolji poslovni ambijent kako bi se zaštitila radnička prava. 

Na panelu “Izazovi za FBiH na putu u EU”, održanom u sklopu XXII međunarodnog simpozija “Challenge 2023.” u Neumu premijer Nikšić je rekao da je BiH prva na vrhu liste prema postotku broja stanovnika koji je napustio svoju zemlju. Naglasio je da je demografska politika jedan od najvećih prioriteta, ali da se ona ne može rješavati bez rješavanja fiskalne reforme, fiskalne politike, stvaranja boljeg ambijenta za poslodavce i bolje brige o radnicima i socijalnim kategorijama. Poslodavcima se moraju stvoriti uslovi za konkurentnost na tržištu, ali i zaštititi i zadržati radnici te da ova Vlada ima više prioriteta i to od zakona o porezu na dohodak, minimalnoj plaći i dr.

Na 9. redovnoj sjednici Vlada Federacije BiH 26.7.2023. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 miliona KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Jedan od Programa se odnosi za subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža i njime se odobrava utrošak 3,5 miliona KM, a drugi na subvencije privatnim firmama i poduzetnicima i njime se odobrava utrošak dva miliona KM za uvezivanje radnog staža. Kako se dalje navodi u saoštenju Vlade, cilj programa je zbrinjavanje radnika koji ne mogu steći pravo na odlazak u penziju, s obzirom da im nije uplaćen radni staž. 

Federalni zastupnici odbili su da na dnevni red uvrste tačke koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak kojima bi radnicima u realnom sektoru bilo omogućeno povećanje plata do 400 KM. Navdeni prijedlog bio je upućen od strane Udruženja poslodavaca.

Predsjednik Saveza sindikata Selvedin Šatorović smatra da su zastupnici postupili dobro iz razloga jer bi usvajanje ovog prijedloga prema njegovom mišljenju naštetilo radnicima jer se radi o kratkoročnom zakonskom rješenju. 

“Zbog toga se u javnosti potpuno neosnovano ove izmjene zakona o doprinosima predstavljaju kao nekakav zakon o ‘povećanju plata do 400 KM’. Niti jednom riječju se tim zakonom poslodavci ne obavezuju na povećanje plata, nego im se daje mogućnost da ako hoće mogu da povećaju platu, a da na iznos povećanja plate dobiju manje obaveze”, kazao je  Šatorović.

Šatorović je pojasnio da ovaj prijedlog nema podršku Saveza samostalnih sindikata BiH te da oni ostaju pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!