Započeto

Podrška realizaciji međunarodnih programa razmjene studenata, nastavnika i istraživača

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Podrška realizaciji međunarodnih programa razmjene studenata, nastavnika i istraživača koji će omogućiti razmjenu znanja i iskustva i pretvoriti javne univerzitete u regionalne i međunarodne obrazovne centre.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ukupno 14 studentskih organizacija je odabrano ovim javnim pozivom. Početkom avgusta objavljena je informacija da je 58 studenata/ica dobilo stipendije u ukupnom iznosu od 47.977,00 KM.

U septembru 2023. godine, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Jasna Duraković sastala se s direktoricom United World koležda u Mostaru. Na sastanku je razgovarano o konkretnim projektima saradnje između Ministarstva i United World koledža, uključujući razmjenu studenata, istraživačke projekte i programe obuke za nastavnike, te o mogućim sinergijama u oblasti visokog obrazovanja, uključujući podršku razvoju visokoobrazovnih programa.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković tokom posjete Istanbulu u februaru 2024. godine posjetila je i Istanbul Ticaret Univerzitet, gdje je razgovarala sa rektorom Abdulhamitom Avsarom, dekanom Figenom Yildirimom, te Israfilom Kuraleyom. Ministrica je istakla da je cilj ove posjete jačanje postojeće saradnje, razmjena studenata, ali i razvoj zajedničkih projekata koji će dodatno unaprijediti obrazovni sistem i pružiti nove prilike BH studentima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!