Započeto

Podrška realizaciji međunarodnih programa razmjene studenata, nastavnika i istraživača

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Podrška realizaciji međunarodnih programa razmjene studenata, nastavnika i istraživača koji će omogućiti razmjenu znanja i iskustva i pretvoriti javne univerzitete u regionalne i međunarodne obrazovne centre.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 02.06.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ukupno 14 studentskih organizacija je odabrano ovim javnim pozivom. Početkom avgusta objavljena je informacija da je 58 studenata/ica dobilo stipendije u ukupnom iznosu od 47.977,00 KM.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je 12.6.2023. godine sastanak sa atašeom za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Farukom Beratom Akçeşmeom. Na sastanku je razgovarano o budućim obrazovnim politikama u FBiH, studentskom standardu i projektima razmjene studenata i studiranja u BiH i Turskoj. Ministrica Duraković je naglasila da će Ministarstvo biti otvoreno za saradnju na internacionalnom nivou, ali i upoznala atašea s problemom odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar održao je 21.6.2023. godine sastanak sa ambasadoricom Izraela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg. Na sastanku se razgovaralo o mogućim vidovima saradnje na polju unapređenja saradnje institucija koje se bave mamorijalizacijom stradanja i njegovanjem kulture sjećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!