Započeto

Podrška projektima za mlade i omladinska udruženja

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Kada je u pitanju učešće mladih u društveno-političkim procesima, zagovaramo: (…) podršku projektima za mlade i omladinskim udruženjima.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada FBiH donijela je u junu 2023. godine Odluku kojom se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike  određuje kao nosilac Programa garancije za mlade (GzM) i imenuje koordinator iz ovog ministarstva koji će biti nosilac aktivnosti i  u implementaciji Programa Garancije za mlade u BiH u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Garancije za mlade (Youth Guarantee) predstavljaju političku obavezu svih vlada država članica Evropske unije da obezbijede svim mladim ljudima do 30 godina kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku i to u periodu od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje. Garancija za mlade je provjerena, inkluzivna i ambiciozna šema aktivacije koju države članice Evropske unije koriste od 2013. godine kako bi omogućile nesmetan prijelaz mladih iz škole na posao, poduprle njihovu integraciju  na tržište rada i osigurale da nijedna mlada osoba ne bude izostavljena.”, navedeno je u saopštenju Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Također, sredinom juna 2023. godine, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o pozivu omladinskim organizacijama koje su zainteresirane za pridruživanje Mreži omladinskih organizacija podunavlja (DYON).

Početkom jula 2023. godine, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s Javnim pozivom Centralnoeuropske inicijative za dostavljanje projektnih prijedloga. Poziv je bio otvoren za privatne i javne ustanove, međunarodne i nevladine organizacije iz zemalja CEI.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!