Započeto

Podrška projektima za mlade i omladinska udruženja

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Kada je u pitanju učešće mladih u društveno-političkim procesima, zagovaramo: (…) podršku projektima za mlade i omladinskim udruženjima.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte sa nevladinim organizacijama u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, usvojenom za vrijeme prethodnog saziva Vlade FBiH, izdvojeno je 4.000.000 KM. 

Vlada FBiH donijela je u junu 2023. godine Odluku kojom se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike određuje kao nosilac Programa garancije za mlade (GzM) i imenuje koordinator iz ovog ministarstva koji će biti nosilac aktivnosti i u implementaciji Programa Garancije za mlade u BiH u ime Vlade FIH. 

Resorni ministar Adnan Delić tom prilikom je rekao da se navedenim projektom nastoji mladim ljudima do 30 godine obezbijediti kvalitetna ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksa ili obuka i to u periodu od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje. 

Sredinom juna 2023. godine, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o pozivu omladinskim organizacijama koje su zainteresirane za pridruživanje Mreži omladinskih organizacija podunavlja (DYON), a početkom jula iste godine i informacija u vezi s Javnim pozivom Centralnoeuropske inicijative za dostavljanje projektnih prijedloga za privatne i javne ustanove, međunarodne i nevladine organizacije iz zemalja CEI.

U Budžetu FBiH za 2024. godinu pod stavkom Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za mlade predviđen je iznos od 400.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!