Započeto

Podrška projektima socijalnog preduzetništva i samozapošljavanja, te širenje tržišta rada

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Podrška projektima socijalnog preduzetništva i samozapošljavanja, te širenje tržišta rada.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 23.5.2023. godine donio je Odluku o usvajanju programa „Obuka za tržište rada 2023“ koji će Federalni zavod za zapošljavanje realizirati u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Cilj Programa je uključiti 500 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH u programe obuke kod poslodavaca, a kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali svoju zapošljivost.

U februaru 2023. godine, za vrijeme mandata prethodne Vlade FBiH, Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje donio je odluke o usvajanju Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023 i Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023. Cilj prvog programa je zapošljavanje najmanje 6000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. 

Što se tiče Start up 2023 programa, njegov cilj je poticanje najmanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem samostalne djelatnosti/privrednog društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u pokrenutim djelatnostima/društvima. 

Vlada FBiH je na 7. sjednici, održanoj u julu 2023. godine, prilikom Usvajanja Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period od 2024. do 2026. godine, naglasila da će nastaviti sa poduzimanjem mjera na maksimalnoj racionalizaciji troškova javne uprave, unapređenju nadzora nad trošenjem javnih sredstava, aktivnim politikama na tržištu rada te povezivanjem obrazovanja i tržišta rada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!