Djelimično ispunjeno

Podrška projektima povratka

Opštine: Centar Sarajevo

Obezbijediti sredstva za potporu obnove i izgradnje povratnicima, te pomoć za raseljene i povratnike.

Obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Općine Centar sufinansirala je u julu 2018. godine opremanje Centra za edukaciju i neformalno obrazovanje mektebske djece i mladih u povratničkom džematu Duhri, s ciljem održivog povratka. Sredstva u iznosu od 7.000 KM su obezbijeđena u budžetu Općine Centar sa ekonomskog koda namijenjenog održivom povratku u BiH, za šta je bio raspisan javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka, koji je objavila Općina Centar krajem februara 2018. godine.

Iste godine načelnik Ajndadžić je primio i predstavnike Općine Srebrenica sa kojima je razgovarao o pomoći održivom povratku kroz nekoliko projekata.

U budžetu za 2018. godinu Općina Centar Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva za pomoć Programu održivog povratka općinama, nevladinim organizacijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 11.150 KM a donacije će biti iskorištene za sufinansiranje projekta izvođenja završnih radova na izgradnji igrališta u naselju Mahala na području općine Kreševo, zatim za sufinansiranje projekta sanacije i rekonstrukcije vakufske-imamske kuće u Bileći, te za podršku učenicima prvog razreda osnovne škole iz povratničkih porodica u Stocu.

I u Budžetu za 2019. godinu Općina Centar Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva za Program održivog povratka.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!