Započeto

Podrška projektima omladinskih nevladinih organizacija

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Podržat ćemo projekte omladinskih nevladinih organizacija.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte sa nevladinim organizacijama u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, usvojenom za vrijeme prethodnog saizva Vlade FBiH, izdvojeno je 4.000.000 KM. 

Vlada FBiH donijela je u junu 2023. godine Odluku kojom se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike određuje kao nosilac Programa garancije za mlade (GzM) i imenuje koordinator iz ovog ministarstva koji će biti nosilac aktivnosti i u implementaciji navedenog programa. 

Resorni ministar Adnan Delić obrazložio je tom prilikom da će se navedenim projektom nastojati mladim ljudima do 30 godine obezbijediti kvalitetna ponuda za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksa ili obuka i to u periodu od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje. 

Početkom jula Federalnom ministarstvu kulture i sporta dostavljen je i informacija u vezi s Javnim pozivom Centralnoeuropske inicijative za dostavljanje projektnih prijedloga za privatne i javne ustanove, međunarodne i nevladine organizacije iz zemalja CEI, a 10.7.2023. godine i informacija o pozivu omladinskim organizacijama koje su zainteresirane za pridruživanje Mreži omladinskih organizacija podunavlja (DYON).

U Programu rada Vlade Federacije BiH za 2024. godinu usvojenog 27.2.2024. godine, planirane su aktivnosti na osiguranju podrške politikama i projektima namjenjenim mladima u FBiH, a očekivani rezultat je jačanje omladinskih organizacija, podržavanje aktivne inkluzije mladih te lokalnim inicijativama usmjerenim ka mladima i njihovim politikama.

U Budžetu FBiH za 2024. godinu pod stavkom Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za mlade predviđen je iznos od 400.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!