Započeto

Podrška projektima i programima obrazovanja o okolišu

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Podrška projektima i programima obrazovanja o okolišu (plansko, formalno i neformalno) na različitim nivoima i u različitim sektorima. (…) Vršenje kontinuirane formalne edukacije i produciranje novih kadrova, s obzirom na veliki nedostatak okolišno educiranih kadrova u BiH, što uključuje uvođenje i provođenje obrazovanja o okolišu i održivom razvoju kroz nastavne programe škola i fakulteta.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i UNDP u BiH potpisali su krajem 2023. godine Finansijski sporazum za zajednički rad na realizaciji programa “Zelena tranzicija”. Cilj je sporazuma uspostaviti sistemski pristup te jačati saradnju za provedbu zelene tranzicije u BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UNDP-a u BiH Sylvain Merlen potpisali su 28.12.2023. godine Finansijski sporazum za provedbu strateškog programa “Zelena tranzicija”.

Kako su naveli iz UNDP-a, program obuhvata niz međusobno povezanih intervencija i projekata za strateško rješavanje ovog izazova kroz četiri ključne oblasti, uključujući dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja zraka te očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. 

Vrijednost finansijskog sporazuma iznosi 3,6 miliona KM, s jednakim doprinosima Ministarstva i UNDP-a. Sredstva su namijenjena razvoju sektorskih strategija i dokumenata u FBiH, izgradnji kapaciteta i podizanju svijesti. Sporazum također uvodi šemu podrške transformaciji poslovanja najmanje 100 kompanija u BiH (s prioritetom na one koje vode žene) u metalnoj, drvnoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji, i proizvodnji plastike, primjenom cirkularnih praksi i pripremom za zelenu finansijsku podršku. 

Pored toga, ove će kompanije dobiti prilagođenu tehničku podršku kako bi se pripremile za usklađivanje sa zahtjevima EU za uvođenje mehanizma za oporezivanje proizvoda koji su proizvedeni s visokim emisijama ugljenika, a koji će se primjenjivati i na BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!