Započeto

Podrška programima vršnjačke pomoći u lokalnoj zajednici

Opštine: Travnik

Podržavat ćemo programe vršnjačke pomoći u lokalnoj zajednici i uključivanja mladih u prevenciju i korekciju socijalno neprihvatljivih ponašanja.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

S ciljem jačanja lokalne javne politike u oblasti prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih metoda postupanja s djecom u kontaktu sa zakonom, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je 29.3.2022. godine imenovao Multidisciplinarni tim za zaštitu prava djece, kojeg čine predstavnici Centra za edukaciju mladih, Kantonalno tužilaštvo Travnik, Općinski sud u Travniku, Policijska stanica Travnik, Centar za socijalni rad Travnik, Centar za mentalno zdravlje i Općina Travnik.

Kako bi se ojačale stručne službe i profesionalni kapaciteti stručnjaka koji rade s djecom i maloljetnicima, općinski načelnik donio je Akcioni plan za zaštitu prava djece na području općine Travnik za period 2022 – 2024. godine.

Sa ciljem unapređenja sistema zaštite prava djece i mladih sa područja općine Travnik, predstavnici Multidisciplinarnog tima za zaštitu djece Travnik i Kantonalno – javne ustanove “Porodično savjetovalište” Sarajevo održali su radni sastanak 23.8.2022. godine, na kojem su razmijenjena iskustva i dobre prakse iz oblasti zaštite prava djece i mladih, te je dogovorena zajednička saradnja na realizaciji programa osnaživanja prosvjetnih radnika/ca iz obrazovnih ustanova.

Iz Općine Travnik su za Istinomjer naveli da je ova Općina napravila Akcioni plan za pomoć i zaštitu djece od vršnjačkog nasilja (broj Akcionog plana: 01-45-641/22).

Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, 27.3.2023. godine, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović obavijestio je javnost da je, kako je naveo, imao priliku da se druži sa 50 mladih osoba iz Estonije, Poljske, Slovenije, Srbije, Švedske i Bosne i Hercegovine, a sve u sklopu aktivnosti međunarodne razmjene mladih “Mountain Spring Vibes”.

Načelnik je tim povodom podsjetio da navedenu aktivnost provodi Centar za edukaciju mladih, a sve sa ciljem promocije zdravog života i prevencije konzumiranja alkohola i drugih štetnih materija među mladima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!