Započeto

Podrška programima utvrđivanja, obilježavanja i održavanja mezarja, spomenika i drugih obilježja

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Podrška programima utvrđivanja, obilježavanja i održavanja mezarja, spomenika i drugih obilježja žrtava iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalni premijer Nermin Nikšić i ministri boravili su u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica. Kako je navedeno na službenoj stranici Fedralnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, Vlada Federacije je i ove godine osigurala neophodnu finansijsku, tehničku, ljudsku i drugu potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice. 

Prema informacijama sa službene stranice Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, ministar Lokmić je prisustvovao je otvaranju spomen-parka „Galica“ na Vlašiću.

Također, u Budžetu Vlade FBiH za 2023. godinu, a koji je nastao po prijedlogu prethodnog sastava Vlade, namijenjena su sredstva za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja u iznosu od 100.000 KM. 

Vlada Federacije BiH je 8.4.2024. godine donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena boračkim kategorijama u ukupnom iznosu od 2.990.000 KM. 

U okviru Prvog programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele “Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja”, utvrđenih u Budžetu FBiH za 2024. godinu, planirana su sredstva u iznosu od 1.200.000 KM, a pravo prijave na Javni poziv za korištenje ovih sredstava mogu ostvariti udruženja koja okupljaju boračku populaciju, institucije i vjerske zajednice sa programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.

Četvrtim Programom predviđen je iznos od 500.000 KM namijenjen za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!