Djelimično ispunjeno

Podrška privredi i poljoprivredi

Opštine: Istočno Novo Sarajevo

Podrška privredi i poljoprivredi

Obrazloženje

U toku mandata načelnika obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Izborni "Apostrof" - debatna emisija za kandidate za načelnika Istočnog Novog Sarajeva

Početkom novembra 2017. godine održana je redovna sjednica Skupštine Opštine Istočno Novo Sarajevo na kojoj je usvojen je Program podsticaja razvoju privrede u opštini Istočno Novo Sarajevo za 2017. godinu, kojim su utvrđene mjere za unaprijeđenje sektora malih i srednjih preduzeća. Opšti cilj ovog Programa jeste unaprijeđenje privrednog ambijenta na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo, kroz podsticaje za otvaranje novih društava sa ograničenom odgovornošću i novih preduzetničkih radnji koje osnivaju mladi.

Sredinom oktobra 2017. godine, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović, obišli su korisnike plasteničke proizvodnje iz Programa za razvoj poljoprivrede za 2017. godinu.

Drugu godinu za redom, opština Istočno Novo Sarajevo podržava razvoj plasteničke proizvodnje na području opštine, tačnije razvoj plasteničke proizvodnje kod pojedinačnih domaćinstava. Vrijednost sedam plastenika površine 100 metara kvadratnih i sedam plastenika od 50 metara kvadratnih jeste 26.000 KM, čime je opština Istočno Novo Sarajevo ove godine direktno podržala poljoprivredne proizvođače, dodijelivši im putem programa plastenike.

Tom prilikom načelnik Ćosić potvrdio je da opština svake godine izdvoji između 100 i 150 hiljada KM podsticajnih sredstava za privredu i poljoprivredu, te je naglasio kako je već u 2017. izdvojeno 50.000 KM za poljoprivredu i isto toliko za privredu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić, sredinom maja 2018. godine, potpisao je ugovore o korišćenju podsticajnih sredstva za zanatsko – preduzetničke djelatnosti i privredna društva za 2017. godinu, u iznosu od oko 40.000,00 KM sa 18 korisnika, koji se bave različitim poslovnim djelatnostima.

Sredinom augusta 2018. godine, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Miroslav Vujičić potpisao je ugovore sa 80 poslodavaca o zapošljavanju 235 nezaposlenih lica sa područja opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, za šta je Zavod obezbijedio 1.091.103 KM. Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić rekao je da će kroz ovaj program biti zaposleno oko 120 lica iz te lokalne zajednice, te da će oni raditi u javnom i privatnom sektoru. On je naglasio da broj nezaposlenih u opštini Istočno Novo Sarajevo iz godine u godinu opada, što, kako kaže, govori da su programi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske opravdani.

Na press konferenciji koju je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubića Ćosić održao početkom septembra 2018. godine naznačeno je da Opština redovno vrše podsticaj privrede i poljoprivrede i za prošlu godinu (2017.) su isplaćena sva sredstva.

Opština Istočno Novo Sarajevo dodijelila je u augustu ove godine 68.000 KM bespovratnih novčanih sredstava privrednicima iz ove lokalne zajednice, kojima su odobreni novčani iznosi u rasponu od 1.000 КМ до 3.000 КМ za podsticaj privredi.

Ove godine za tu namjenu bilo je predviđeno 50.000 KM, ali smo, odlukom Skupštine, preusmjerili novac preostao od programa stimulisanja poljoprivrede i podržali sve kandidate koji su ispunjavali propisane kriterijume.

Ljubiša Ćosić, 03.08.2019.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!