Ispunjeno većim dijelom

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji

Opštine: Novi Grad Sarajevo

U protekle četiri godine Općina je razvila nekoliko dobrih programa, koje je potrebno nastaviti i u narednom periodu, kao što je (…) podrška poljoprivrednoj proizvodnji (…) Uz ostale mjere koje smo provodili nastavit ćemo dodjeljivati državno zemljište za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, ali i kreirati dodatne sadržaje. Svim stanovnicima naše općine koji posjeduju zemlju na drugoj općini a žele započeti ili proširiti poljoprivrednu proizvodnju, ali i uvezati ih sa ostalim partnerima koji bi podržali uspješne farmere te na taj način bavljenje ovom granom privrede učiniti profitabilnim (banke, zadruge ili firme koje vrše otkup poljoprivrednih proizvoda).

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Tokom 2017. godine Općina Novi Grad Sarajevo provodila je mnogobrojne aktivnosti kada je u pitanju podrška poljoprivrednoj proizvodnji. U aprilu 2017. godine rapisan je Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika površine 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u projektu, a u oktobru je raspisan Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje – direktni novčani podsticaji za tekuću poljoprivrednu proizvodnju. Pored toga, u novembru 2017. godine raspisan je i Javni poziv za podsticaj plasteničkoj proizvodnji – ostvarivanje prava na dodjelu plastenika površine 50m2, a Općina je organizovala i besplatno tematsko predavanje za građane o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tokom 2018. godine “u cilju podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje”, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je besplatno tematsko predavanje ”Kvalitet zemljišta i poljoprivredna proizvodnja”. U avgustu 2018. godine raspisan je i Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području općine Novi Grad Sarajevo. U novmebru je organizirano još jedno u nizu od besplatnih tematskih predavanja na temu “Troškovi i kalkulacije u poljoprivredi”, kao i “Edukacija o sigurnosti hrane i njen uticaj na zdravlje“ u decembru 2018. godine.

Tokom 2019. godine raspisan je Javni poziv za podsticaj plasteničkoj proizvodnji – ostvarivanje prava na dodjelu plastenika površine 50m2. U martu 2019. godine predstavljen je projekt “Urbana poljoprivreda”, a u aprilu je raspisan i Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje – direktni novčani podsticaji  za tekuću poljoprivrednu proizvodnju. Općina Novi Grad Sarajevo, u maju je organizirala praktične radionice iz oblasti hortikulturnog uređenja balkona, dvorišta i ulaza u stambenu zgradu. 

Nakon što je u martu ove godine održana prezentacija iz oblasti urbane poljoprivredne proizvodnje koju je organizirala Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Turskom razvojnom agencijom „TIKA” i anketiranje polaznika, predstavnici TIKA-e izvršili su odabir korisnika kojima su dodijeljeni vertikalni sistemi za uzgoj biljaka. Time je počela realizacija projekta „Urbana poljoprivreda„ na području općine Novi Grad Sarajevo, a  to je prilika za ljude da uzgajaju ono što žele i da imaju svježu hranu na dohvat ruke. 

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 11. juni 2019.

U decembru 2019. godine otvoren je Ponovni javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za tekuću poljoprivrednu proizvodnju i sufinansiranje realizacije Projekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. U julu 2020. godine otvoren je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje – direktni novčani podsticaji za tekuću poljoprivrednu proizvodnju. U aprilu 2020. godine Općina Novi Grad raspisala je i Javni poziv za davanje na besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!