U progresu

Podrška obrazovanju i stipendiranju mladih

Opštine: Travnik

Podržavat ćemo obrazovanje i stipendiranje mladih, posebno u domenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, deficitarnih i potrebnih zanimanja.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U novembru 2021. godine raspisan je konkurs za dodjelu stipendija u akademskoj/školskoj 2021/2022.godini, a konačna rang lista studenata i učenika u akademskoj/školskoj 2021/2022.godini objavljena je u januaru 2022. godine.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period  1.1. do 31.12. 2021. godine za isplate stipendija utrošeno je 169.900,00 KM. 

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je 7.9.2022. godine primio predstavnike Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Nadiju Bandić, pomoćnicu ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Aldena Kajtaza, sekretara Ministarstva, a zbog uspješne dinamike realizacije značajnog projekta, izgradnje Srednjoškolskog centra u Travniku.

Kako je tim povodom navedeno, nakon sastanka delegacija iz FMON-a posjetila je i školu, te se uvjerila da se aktivnosti uspješno realizuju.

Trenutno se realiziraju radovi predviđeni četvrtom fazom, a koji podrazumijevaju završetak školskog objekta do stanja funkcionalnosti. Vrijednost ove faze je pet miliona KM, a koje je osigurala Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke su iskazali zadovoljstvo što su dio ovog veoma značajnog projekta, te kako se raduju svečanom otvorenju i ulasku učenika u novu školu.

Općina Travnik, 7.9.2022. 

Početkom novembra 2022. godine Općini Travnik posjetio je Faruk Hadžić, profesor i dekan na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu „SSST“. 

Glavna tema sastanka je bio sajam Informacionih tehnologija „IT Reboot 2022“ koji se održao od 15. do 17. decembra 2022. godine u Srednjoškolskom centru u Travniku, a s tim u vezi, načelnik Dautović je sa prof.dr. Hadžićem posjetio Srednjoškolski centar.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period 1.1.2022. – 1.9.2022. godine utrošena sredstava za stipendije iznosila su 153.850,00 KM. 

Načelnik Dautović sastao se 10.1.2023. godine sa predsjednikom TUMED-a (Udruženje alumnija Republike Turske) Eminom Bajrićem i njegovim saradnicima.

Aktivnosti udruženja fokusirane su na projekte saradnje Bosne i Hercegovine i  Republike Turske, od obrazovanja do privrede, sa posebnim akcentom na uvezivanje i saradnju studenata članova Udruženja, a kako je načelnik naveo, u fokusu buduće saradnje će biti neformalna edukacija u IT sektoru, mapiranje turističkih potencijala Općine prema turistima iz Republike Turske, kao i međusobna saradnja i zajedničko kreiranje projekata prema institucijama Republike Turske.

Razgovarali smo o aktuelnim i budućim projektima u koje će se uključiti i Općina Travnik u svom kapacitetu, te na taj način ojačati veze i otvoriti nove mogućnosti za saradnju između Općine Travnik i obrazovnih i privrednih institucija u Republici Turskoj. Kao prvi konkretan rezultat današnjeg sastanka će biti promocija stipendijskog programa YTB Burslari (Stipendije Republike Turske) u srednjim školama na području Općine Travnik koja će biti realizirana u narednim sedmicama.

Kenan Dautović, 10.1.2023.

Polovinom januara 2023. godine objavljena je rang lista redovnih učenika srednjih škola koji ostvaruju iznimne rezultate u školskim natjecanjima, sportu kulturi, i drugim društveno korisnim aktivnostima.

Načelnik Dautović je 31.1.2023. godine na svojoj facebook stranici obavijestio javnost da je u svom kabinetu ugostio direktora Yunus Emre Instituta Mehmet Akif Yaman i predstavnike ambasade Republike Turske u BiH, atašea za obrazovanje Faruk Akcesme i atašea za kulturu Ahmet Atabaša.

Na sastanku, pored aktuelnih tema i projekata koje smo pokrenuli, razgovarali smo i o novim vidovima saradnje, od čega je najznačajniji svakako projekat razmjene učenika iz škola sa područja naše Općine sa školama iz prijateljske općine Selčuklu u Turskoj. Ovaj projekat je u pripremnoj fazi i očekujemo njegovu realizaciju na proljeće. Također, kao što smo i najavili u predhodnim objavama, predstavnici Ambasade danas su u našim srednjim školama, završnim razredima održali prezentacije programa “Turkiye Burslari”, programa stipendiranja učenika od strane Republike Turske. Program je predstavljen u Mješovitoj srednjoj školi Travnik, Mješovitoj srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Travnik i Elči Ibrahim-pašinoj medresi.

Kenan Dautović, 31.1.2023. 

Načelnik je i pozvao učenike i roditelje sa područja Općine Travnik da se informišu o ovom važnom programu preko internet stranice www.turkiyeburslari.gov.tr i ostvare priliku za studiranje na nekim od prestižnih univerziteta u Republici Turskoj.

Na zvaničnoj stranici Općine Travnik 3.2.2023. godine objavljena je lista studenata i učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju.  Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija održano je 11.02.2023.godine u velikoj sali Općine Travnik. 

U Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu za isplate stipendija predviđena su sredstva u iznosu od 200.000 KM. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!