Nije započeto

Podrška modernizaciji poslovanja Željeznica FBiH

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Podrška modernizaciji poslovanja Željeznica FBiH, nova sistematizacija i jačanje kadrovskih kapaciteta preduzeća.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U februaru 2024. godine saopšteno je da su Željeznice FBiH ostvarile u 2023. godini najbolje finansijske rezultate u posljednjih 31 godinu te je ostvarena neto dobit od 18 miliona KM.

Kada je riječ o ljudskim resursima, 31.12.2023. godine u Željeznicama FBiH bilo je uposleno 2611 radnika, što je za 87 radnika manje u odnosu na 2022. godinu. U saopštenju se navodi da je u 2023. godini, 213 radnika napustilo preduzeće po raznim osnovama, a primljena su 126 nova radnika, isključivo na poslovima organizovanja željezničkog saobraćaja, poslovima održavanja željezničke infrastrukture i poslovima održavanja vagona i lokomotiva u radionicama Željeznica FBiH. U periodu od 2016. do 2023. godine, broj uposlenih smanjen je za 1113 radnika.

Iz Željeznica FBiH u saopštenju su naveli i da je u cilju daljeg unapređenja rada i modernizacije neophodna potpuna primjena zakonske regulative koja uređuje rad Željeznica FBiH i to: Zakon o Željeznicama FBiH, Zakon o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja i Zakon o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!