Započeto

Podrška istraživačko-razvojnim i inovacijskim aktivnostima

Opštine: Travnik

Podržati transfer i razvoj tehnologija kroz pružanje podrške istraživačko-razvojnim i inovacijskim aktivnostima; podržavanje povezivanja privrede i naučno-istraživačkih institucija; podržavanje razvoja poduzetništva kreativnog i turističkog sektora te diverzificiranje i unapređivanje finansijskog sistema.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U oktobru 2021. godine u saradnji sa Općinom Travnik organizovana je it.reboot konferencija.

U Budžetu Općine za 2023. godinu, za stavku Subvencije za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta IT sajam predviđeno je 50.000 KM.

Polovinom aprila 2023. godine, u Travniku je održan 3. Kids Hack Day u organizaciji Općine Travnik, Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” i škole programiranja Mali programer. Ovaj globalni događaj okupio je preko 200 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su zajedno radili na izradi jedne od najvećih svjetskih maketa grada ovog tipa.

Kids Hack Day je globalni event koji se održava u više od 60 zemalja širom svijeta, a cilj mu je promoviranje STEM obrazovanja i podizanje svijesti o važnosti inovacija i tehnološkog napretka. Ovaj događaj okuplja djecu i mlade ljude koji su zainteresirani za programiranje, robotiku, 3D modeliranje i druge tehnološke oblasti.

U maju 2023. godine sa radom je započeto Turističko-informativni centar u Travniku. Centar će pružati sveobuhvatne informacije i podršku posjetiocima i turistima tokom njihovog boravka u Travniku. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!