Djelimično ispunjeno

Podrška domaćinstvima koja se bave zdravom hranom i eko turizmom

Opštine: Trebinje

“Posebno će imati značaj domaćinstva koja se bave zdravom hranom, eko-turizmom i etno-stilom”.

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Mirka Ćurića ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Do kraja 2020. godine, kako je navedeno, oko “500.000 KM budžetskih sredstava” biće uloženo u razvoj poljoprivrede grada Trebinja. Planirano je, takođe, da se podrška poljoprivrednicima pruži i kroz otkup proizvoda za Hercegovačku kuću u vrijednosti od 300.000 KM.

Planirali su i dodjelu mini grantova, gdje će podržavati kupovinu sistema za navodnjavanje u plastenicima ili u poljiima, zatim kupovinu motokultivatora, muzilica i ostale potrebne opreme. U planu je i nabavka plastenika, obnova stočarskih objekata na selima, poziv za privođenje zemljišta namjeni, gdje se pomoću mehanizacije Agrarnog fonda, obrađuju njive i kupuju sadnice. Tokom 2020. realizovaće se i podrška udružnjima korisnika voda i dva poziva za dodjelu pčelarskih paketa. Oko 15.000 sadnica paradajza i paprike proizvedenih u zaštićenom prostoru, biti će podijeljeno poljoprivrednicima putem javnog poziva, uz obavezu da dio roda prodaju Agrarnom fondu.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, 14. februar 2020.

Tokom protekle četiri godine pokrenuto je više od 60 programa. Iz gradske uprave Trebinja potvršeno je da je do sada realizovana većina tih projekata, a što će u narednom periodu biti detaljno revidirano i prezentovano.

Iz Gradske uprave Grada Trebinja saopćeno je početkom decembra 2019. godine da je “više od 20 trebinjskih pčelara-početnika dobilo je po pet košnica koji su donacija Agrarnog fonda” .

Ove godine smo za ove namjene izdvojili 22.000 KM. Oprema je nabavljena od lokalnih firmi.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, 05.12.2019.

Inače, podrška domaćinstvima provodi se kontinuirano kroz grantove Agrarnog fonda (čiji je osnivač Grad).

Agrarni fond održao je krajem jula ove godine i Info dan za EU program dodjele grantova u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije.

Uvid u sve javne pozive koji su u više navrata raspisani tokom 2019. godine, a koji su za cilj imali pružiti podršku domaćinstva koja se bave zdravom hranom može se izvršiti na zvaničnoj web stranici Agrarog fonda i Grada Trebinja.

Poslovni inkubator Grada Trebinja

Osnovan je sa ciljem pružanja pomoći preduzetnicima na način da im na početku pokretanja biznisa obezbjedi kvalitetan poslovni prostor sa neophodnom infrastrukturom po veoma povoljnim uslovima.

Usluge Poslovnog inkubatora (PI) mogu da koriste sve novoosnovane firme ili fizička lica koja namjeravaju da pokrenu vlastiti biznis. Kriterijum za prijem je kvalitet poslovne ideje i preduzetnika koji treba da realizuje poslovnu ideju. Inkubator je smješten u prostoru bivše kasarne i ima 21 kancelariju, ukupne površine 570 m2, kao i veliku salu sa kompletnom pratećom opremom za održavanje seminara, radionica i sličnih skupova, kapaciteta oko 25 mjesta. Odluka o kriterijima za prijem korisnika u PI, Odluka o uslovima korištenja PI i Pravilnik o načinu obračuna i naplate zajedničkih troškova PI Trebinje (u elektronskom obliku).

Izvor: Grad Trebinje

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!