Započeto

Podrška boračkim udruženjima na projektnoj osnovi

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Podrška boračkim udruženjima na projektnoj osnovi, s posebnim fokusom na programe zbrinjavanje djece šehida i poginulih boraca.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio je sredinom juna 2023. godine VI Sajam braniteljskog poduzetništva u Mostaru. U okviru sajma predstavljen je i Strateški plan braniteljskog poduzetništva kao dokument koji će značajno doprinijeti razvoju braniteljskog poduzetništva i integraciji branitelja u društvu.

Ministar Lokmić je 21.11.2023. godine sa predstavnicima Saveza ratnih vojnih invalida FBiH i HVIDR-e HVO FBIH potpisao ugovore o sufinansiranju sportskih igara ratnih vojnih invalida u vrijednosti od 65.000, odnosno 45.000 KM. 

Vlada Federacije BiH je 13.3.2024. godine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata“ u iznosu od 660.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu. 

Odlukom su, pored ostalog, određena i interventna sredstava u iznosu od 100.000 KM koja će se koristiti kao podrška programima i projektima za hitne i nepredvidene slučajeve koji nisu obuhvaćeni javnim pozivom, pri čemu pravo na dodjelu sredstava imaju i udruženja, organizacije nižeg nivoa organizovanja, koje okupljaju branilačku populaciju.

Vlada Federacije BiH je 8.4.2024. godine donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena boračkim kategorijama u ukupnom iznosu od 2.990.000 KM. 

Vlada Federacije BiH je 28.3.2024. godine donijela odluke kojima su usvojena dva programa utroška sredstava namijenjenih boračkoj kategoriji u ukupnom iznosu od 4.080.000 KM planiranih u Budžetu FBiH za 2024. godinu, a sredstva su namijenjena za pomoć u liječenju boraca i podršku neprofitnim organizacijama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!