Započeto

Podizanje banjskih kapaciteta

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornoj tribini održanoj u Srebrenici 15. septembra 2022. godine, Milorad Dodik je govorio o banjskim kapacitetima u RS:

“Mi znamo da raspolažemo s 14 banja u RS i želimo da dignemo njihove kapacitete.”

Izvor: Srebrenica - predizborna tribina 15.09.2022.

Vlada Republike Srpske odobrila je u februaru 2024. godine pet miliona KM za nastavak uređenja banje “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici.

Izvor: Banja “Mlječanica”

Vlada Republike Srpske usvojila je 22. februara 2024. godine Odluku o dopuni Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS za finansiranje iz budžeta u 2024. godini.

Odlukom je osiguran i nastavak finansiranja projekta “Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u banji ‘Mlječanica’ u Kozarskoj Dubici” u iznosu od pet miliona KM.

Kako su naveli iz Vlade, u toku 2023. godine započeti su projekti izgradnje sportskih terena, izgradnja objekta vešeraja, radovi proširenja restorana, ugradnja agregatske jedinice s instalacijom, kao i asfaltiranje saobraćajnica unutar kompleksa. Za završetak navedenih radova neophodna su sredstava u iznosu od četiri miliona KM. 

U toku 2024. godine planirana je izgradnja vještačkih jezera sa šetališnim zonama u vrijednosti oko šest miliona KM te novog smještajnog objekta vrijednosti oko sedam miliona KM. 

Na osnovu navedenog, odobreno je da se za projekat “Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u JZU SPFMR ‘Mlječanica’ Kozarska Dubica – nastavak finansiranja“ obezbijede sredstva na poziciji “Javne investicije“ u 2024. godini u iznosu od pet miliona KM.

Vlada RS u aktuelnom mandatu vršila je i druge aktivnosti na poboljšanju banjskih kapaciteta. 

Vlada RS je na sjednici krajem decembra 2022. godine donijela Odluku kojom se geografsko područje u obuhvatu Prostornog plana područja posebne namjene Klekovača na teritoriji opštine Petrovac proglašava vazdušnom banjom. 

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica 11. marta 2023. godine, premijer RS Radovan Višković istakao je da je Vlada izdvojila 200.000 KM za klinička ispitivanja vode s izvorišta Guber te da je to preduslov za izradu studije i kliničkih ispitivanja kako bi se dokazala ljekovitost vode. Prema njegovim riječima, poslije toga slijedi studija izvodljivosti, koncesija, a potom izgradnja banje “Guber”.

Sredinom aprila 2023. godine prezentovan je banjski kompleks “Slatina” u vrijednosti oko 300 miliona KM. Predsjednik RS Milorad Dodik tada je potvrdio da će Republika Srpska nastaviti ulagati i u ostale banjske centre, kao što su banje “Kulaši”, “Vrućica”, “Mlječanica”, “Vilina vlas”, te “Dvorovi”.

Na sjednici Vlade RS, početkom novembra 2023. godine, donesena je Odluka o proglašenju teritorije opštine Han-Pijesak vazdušnom banjom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!