Ispunjeno manjim dijelom

Poboljšati sistem javnih nabavki

Partije: SDA | Oblasti: Državno uređenje

Poboljšati sistem javnih nabavki.

Obrazloženje

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama usvojen je u konačnici u Predstavničkom domu PSBiH u junu 2021. godine, dok je u Domu naroda usvojen u drugom čitanju godinu dana kasnije (15.6.2022). Izvještaj Zajedničke komisije Predstavničkog doma za usaglašavanje teksta PZ, koja je imenovana krajem juna 2022. godine, usvojen je 27.7.2022. godine. Još uvijek se čeka usvjanje izvještaja Zajedničke komisije Doma naroda.

Izvor: Predizborni program SDA

Početkom decembra 2020. godine saopćeno je da je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama krenuo ka usvajanju.

Nakon sjednice Odbora Agencije za javne nabavke BIH 07.12.2020. godine, Agencija za javne nabavke je danas pristupila dostavljanju teksta i pripadajućih materijala vezanih za Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama prema Vijeću ministara BIH na dalje postupanje i proceduru. Radi se o tekstu Nacrta koji je pripremljen od strane Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koja je osnovana Odlukom Vijeća ministara BIH o osnivanju Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, objavljenom u Službenom glasniku BiH broj: 83/17 od 17.11.2017. godine. Generalno promatrano, predmetnim Nacrtom se uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Saopćenje, Agencija za javne nabavke BiH, 9.12.2020.

Na 18. sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 30. marta 2021. godine na dnevnom redu se, između ostalog, našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, te je isti usvojen u svom prvom čitanju. Zakon je u ovom domu u konačnici usvojen 15.6.2021. godine.

U Domu naroda PSBiH, Prijedlog zakona usvojen je u prvom čitanju 1.7.2021. godine, dok je Prijedlog zakona u drugom čitanju usvojen 15.6.2022. godine.

Krajem juna 2022. godine imenovana su tri člana Zajedničke komisije Predstavničkog doma za usaglašavanje identičnog teksta Prijedlog zakona, a Izvještaj Zajedničke komisije Predstavničkog doma usvojen je 27.7.2022. godine.

Polovinom juna 2022. godine imenovana su i tri člana Zajedničke komisije Doma naroda za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona, te se još uvijek čeka na usvajanje izvještaja ove Zajedničke komisije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!